Fosta șefă a Resurselor Umane și-a recunoscut vinovăția. A trucat angajările a 20 de persoane în administrația Robu
Fosta șefă a Resurselor Umane din Primăria Timișoara a semnat în fața procurorilor DNA un acord de recunoaștere a vinovăției pentru a scăpa de închisoare.
De ce e important: Deși scapă de închisoare, cazul Aurelian demonstrează corupția care domnea în administrația timișoreană. De altfel, unul dintre cei care a beneficiat din plin de favorurile Rodicăi Aurelian a fost penelistul Florin Răvășilă. Intrat în Primăria Timișoara pe post de consilier personal al primarului Nicolae Robu, acesta a fost recompensat cu funcția de director în Direcția de Patrimoniu, după spargerea acesteia în două bucăți.
Lucrarea lui de concurs a fost înlocuită de Rodica Aurelian.
Conform declarației de avere, Răvășilă a câștigat în 2019 peste 107.000 de lei, adică aproximativ 9000 pe lună, ca director al Direcției de Patrimoniu Est (direcție inventată de Nicolae Robu) și membru al Consiliului de Administrație Colterm. În ciuda salariului consistent, Răvășilă a fost înregistrat în timp ce cerea mită pentru morții de Covid. Mai exact, conform procurorilor DNA, acesta ar fi primit de la un om de afaceri sumele de 5.000 euro și 30.000 lei. Aceasta era doar o mică parte a șpăgii, suma totală pe care Răvășilă o ceruse de la omul de afaceri pentru a se asigura că firma acestuia va câștiga licitații pentru administrarea unor cimitire din oraș fiind de 859.955 lei. În plus, Răvăşilă ar fi solicitat și 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19.
Ce spun procurorii DNA:
- Concursurile trucate de Aurelian au avut loc în decembrie 2015 și în perioada 2018-2019
- În total este vorba despre 20 de concursuri de angajare pe funcții de consilier, inspector de specialitate sau director executiv
- Aurelian a acționat ajutată de 3 subordonate (două dintre ele au încheiat acorduri de vinovăție și au scăpat de închisoare)
- Aurelian a recunoscut că a comis 5 infracțiuni: instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material, fals material (a falsificat lucrările de concurs - n.a.), distrugere de înscrisuri (a încercat să distrugă dosarele de concurs - n.a), uz de fals
- În urma concursurilor trucate, primarul de atunci, Nicolae Robu, a semnat angajările celor 20 de persoane, însă procurorii consideră ca acesta a acționat „fără vinovăție”
- În urma semnării acordului de recunoaștere a vinovăției, Aurelian a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani
Flashback: După ce au fost descoperite concursurile trucate, iar dovezile au fost predate DNA de către actuala administrație, Rodica Aurelian s-a transferat la Primăria Otelec și s-a înscris în Sindicatul Liber al Angajaților din Primăria Timișoara, organizație care a militat pentru blocarea organigramelor promovate de către noua conducere a municipiului.
Procurorii DNA nu menționează dacă prin semnarea acestui acord, Rodica Aurelian poate sau nu profesa în continuare în cadrul unor alte primării din județ sau din țară. Acordul trebuie să fie parafat de magistrații Tribunalului Timiș pentru a intra în vigoare.