Liberalii timișoreni, scut pentru ilegalitățile de pe malul Begăi. Cum au încercat să deturneze atenția de la adevărata miză

Campania de demolare a construcțiilor ilegale ridicate pe malul Begăi, pe terenuri aflate în domeniul public și evaluate la peste 22 de milioane de euro, a cauzat multe „ruperi de cămașă” în rândul unor politicieni locali. 

Liberalii timișoreni, scut pentru ilegalitățile de pe malul Begăi. Cum au încercat să deturneze atenția de la adevărata miză
Demolare Terasa Boss

Liberalii au devenit principalii apărători ai patronilor care au încălcat legea cu seninătate timp de zeci de ani și încearcă cu fiecare ocazie să deturneze atenția de la adevărata miză a campaniei de demolare: redarea domeniului public timișorenilor.

Vedere de ansamblu: Buldozerele au început eliberarea domeniului public la piciorul podului Mihai Viteazu, unde au funcționat barurile Boss și Gatsby. Terasa Boss aparține unui personaj controversat, numit Miki Boxeru', în timp ce vila Gatsby a fost ridicată chiar sub nasul fostelor administrații de familia celebrului Zaher Iskandarani, supranumit „Prințul Banatului”.

În cazul clubului deținut de Miki Boxerul', acesta funcționa într-o clădire a Primăriei Timișoara, dată în folosință bazei de canotaj a Clubului Sportiv Municipal. Clubul de sport nu mai funcționa de mulți ani în clădirea respectivă, ci în niște anexe construite ilegal lângă aceasta.

În momentul în care buldozerele au început dărâmarea acestor anexe, deși primăria găsise soluție pentru continuarea activității clubului de canotaj, liberalii au încercat să creeze un scandal artificial.  

Declarații: „Stimați timișoreni, așa nu se mai poate, nu putem privi cu pasivitate cum un individ străin totalmente de tot ceea ce înseamnă Timișoara își bate joc de orasul nostru! E timpul să conștientizăm cu toții cât de important este ca anul viitor să eliberăm Timișoara de fritzism!”, titrează pagina de Facebook administrată de familia Robu. 

„Dincolo de lupta pentru imagine (sic!), de luptele mai mult sau mai puțin imaginare cu "interlopii și mafioții", cred că totusi un pic de discernământ, sau solutii alternative, ar fi trebuit să existe. Nu de alta, dar: "Istoria canotajului românesc a început în secolul XIX, în anul 1864 cand un grup de tineri studenți din Timișoara, întorși din străinătate de la studii au înființat pentru plăcerea lor, „Societatea de luntrișoare”. - Federația Română de Canotaj”, s-a plâns pe Facebook și fostul viceprimar liberal Dan Diaconu. 

„Mai trecătorilor prin fruntea orasului, ați înnebunit? Când mi-a spus cineva ca veți demola baza de canotaj am crezut ca glumește. Ar trebui să vă scoată tot orașul la muncă forțată, să reconstruiți baza aia cu mâinile voastre!”, a amenințat și consilierul liberal Ștefan Sandu.

Ce nu spun liberalii: În discursul lor, liberalii evită două aspecte importante

  • Dacă existau soluții pentru clubul de canotaj, de ce nu le-au pus în practică în perioada 2012-2020?
  • Cum pot intra în legalitate construcții ridicate fără niciun act pe domeniul public?

Juriștii consultați de redacția Articulat, precum și 2 instanțe de judecată (Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara) susțin că nu există nicio posibilitate legală ca aceste construcții să fie considerate legale. Mai mult, funcționarilor publici le este interzis să constate o ilegalitate și să închidă ochii. Ceea ce ridică alte semne de întrebare legate de modul în care au putut funcționa aceste baruri și clubul de canotaj în timpul administrațiilor precedente. 

Soluția: În orice caz, întregul conflict a fost unul alimentat artificial, deoarece Primăria Timișoara găsise deja soluție pentru clubul de canotaj, care se va muta temporar, până la amenajarea malurilor Begăi și redarea lor comunității timișorene, într-un spațiu pe Vasile Pârvan nr. 5. 

„Primăria Municipiului Timișoara s-a aflat în legătură cu reprezentanții clubului de canotaj și s-au discutat mai multe opțiuni pentru ca baza de canotaj să își găsească un alt spațiu în care să își depoziteze ambarcațiunile și accesoriile necesare pentru antrenamente. Această soluție a fost găsită și agreată de ambele părți în urmă cu câteva zile și constă în mutarea bazei de canotaj într-un spațiu al Municipiului Timișoara situat pe bdul Vasile Pârvan nr. 5.

De altfel, primarul Dominic Fritz s-a aflat în contact direct în toată această perioadă cu Elisabeta Lipă, Președinta Agenției Naționale pentru Sport. Chiar astăzi, primarul Timișoarei a discutat cu doamna președintă despre soluția găsită. Apreciem în mod deosebit eforturile și rezultatele sportivilor noștri și respectăm munca antrenorilor. Vom face toate demersurile ca activitatea lor să beneficieze de condiții decente și corecte.

Aceasta este o soluție temporară. Planul Primăriei Timișoara de reamenajare a malurilor Begăi care acum sunt eliberate de construcții ilegale, are în vedere și spații dedicate sportului, inclusiv canotajului. Însă vor fi spații civilizate, moderne și, mai ales, construite legal”, a transmis Primăria Timișoara. 

 
 
 
SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea