Robu folosește deepfake pentru a-l ataca pe Fritz

Nicolae Robu marchează o premieră extrem de periculoasă în politica românească. Într-un clip postat pe Facebook el atacă niște așa-zise declarații ale primarului Dominic Fritz, care însă sunt redate folosind tehnologia deepfake.

Robu folosește deepfake pentru a-l ataca pe Fritz
Robu marchează o premieră periculoasă

 

Clipul nici măcar nu este făcut profesionist, imaginea nefiind sincronizată cu sunetul, iar vocea primarului în funcție având un ton robotic. 

Robu își asumă astfel un risc imens de credibilitate și își începe campania pentru recâștigarea funcției de primar cu o potențială plângere penală.

În parlament se dezbate în aceste săptămâni o lege care, odată intrată în vigoare, ar trebui să îi sancționeze pe cei care folosesc astfel de trucaje generate cu ajutorul inteligenței artificiale. 

Deocamdată, însă, proiectul de lege nu stabilește și pedepsele. 

Pe rețelele de socializare au circulat clipuri deepfake chiar și cu Klaus Iohannis, însă acesta este primul clip ce folosește această tehnologie și care este asumat de un politician.

În contextul în care anul viitor se anunță mai multe runde de alegeri, acest precedent stabilit de Robu devine extrem de periculos. 

Legea deepfake ar trebui să intre în vigoare până la finalul anului.

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea