Robu ascunde urmele primului DEEPFAKE din istoria politicii românești

La doar câteva ore după ce am arătat că Robu a folosit tehnologia deepfake pentru a-l ataca pe Dominic Fritz, acesta a încercat să își ascundă urmele.

UPDATE: USR cere delimitarea PNL de Robu

Robu ascunde urmele primului DEEPFAKE din istoria politicii românești
Robu ștergele urmele primului deepfake asumat din istoria politicii românești

Update:

USR a reacționat după ce Robu a postat un video deepfake cu Dominic Fritz și cere PNL să se delimiteze de acesta. 

”Domnul Robu dovedește din nou că îi lipsește orice fel de busolă morală. Să falsifici videoclipuri ale adversarului politic nu mai are nicio legătură cu competiția democratică. După ce a insinuat că alegerile din 2020, pe care le-a pierdut, au fost falsificate, a trecut la următorul nivel al minciunii. Robu se joacă cu același foc cu care China și Rusia încearcă să incendieze democrațiile din Europa. Nu poți să vrei să fii primarul Timișoarei și să disprețuiești atât de deschis valorile de bază ale libertății și democrației pentru care timișorenii au plătit un preț scump”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.  

USR le solicită lui Nicolae Ciucă și Alin Nica să se distanțeze ferm de acțiunile electorale ale lui Nicolae Robu care încalcă bunul-simț și legile României. Este o linie roșie de care niciun partid nu trebuia să treacă. Paradoxal, chiar PNL promovează în Parlament o lege anti-deepfake, în timp ce candidatul PNL pentru Primăria Timișoara îl folosește, public și fără nicio rușine, remarcă cei de la USR. 

„Ceea ce a făcut Nicolae Robu reprezintă un precedent deosebit de periculos. Linia dintre real și falsificare cu bună știință a fost călcată. Domnul Robu demonstrează încă o dată că este capabil de orice în goana după putere. De aceea, îi îndemn pe timișoreni la multă atenție, pentru că uneori ceea ce pare real poate fi de fapt un deepfake”, a declarat Paula Romocean, președinta USR Timișoara. 

Știrea originală:

La ora 20.20, în seara zilei de luni, la aproape 5 zile de la postarea controversatului clip, Robu l-a înlocuit cu altul, în care a suprapus vocea sa peste aceleași imagini cu Dominic Fritz. 

Facebook păstrează însă istoricul editărilor și astfel am putut afla că Robu a făcut nu mai puțin de 8 editări ale acestei postări. Dintre acestea, 3 au fost făcute după înlocuirea clipului. 

Ca justificare pentru modificări, Robu a adăugat un post-scriptum postării originale:

„P.S. Precizez că declarația este a lui ad litteram, dar vocea, în mod evident, nu”

Precedentul a fost însă creat și este unul extrem de periculos în contextul alegerilor de anul viitor. Rămâne de văzut dacă legea care pedepsește folosirea tehnologiei deepfake fără marcarea clară a clipurilor trucate va intra în vigoare până atunci și ce pedepse va stabili aceasta.

Cum a marcat Robu o premieră neagră în istoria politicii românești puteți afla aici.

SMTT
Robu a editat postarea de pe Facebook
Robu a editat postarea de pe Facebook
Brantner
Cumpără-ne o cafea