Încă un fake news de la PNL demontat chiar de Robu. Propaganda liberală, alimentată de controversatul Dan Dinu

În ultimele zile, în spațiul public, prin publicațiile finanțate de PNL, a apărut informația falsă că primarul Dominic Fritz crește taxele și impozitele locale, în 2024. În corul de propagandiști a apărut și controversatul Dan Dinu. Care este adevărul...

Încă un fake news de la PNL demontat chiar de Robu. Propaganda liberală, alimentată de controversatul Dan Dinu
Dan Dinu și pagina administrată de familia Robu au lansat aceeași informație falsă

Profitând de faptul că mulți timișoreni nu înțeleg cum funcționează administrația publică locală, PNL a lansat în spațiul public un fake news foarte ușor de demontat, dar cu priză la public: Primarul Fritz crește taxele locale cu 50%, în 2024. Pentru cine nu știe încă, pagina Like Timișoara este administrată chiar de familia Robu. Corului de propagandiști li s-a alăturat și controversatul om de afaceri Dan Dinu, care, cel puțin teoretic, ar trebui să cam știe cum se stabilesc taxele și impozitele locale. 

O scurtă lecție de administrație locală

Pentru a simplifica lucrurile, vom analiza exclusiv afirmația propagandei, care a afirmat că primarul crește toate taxele locale cu 50% în baza următoarei formulări care se regăsește în propunerea de stabilire a taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024:

„Impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice prevăzut la art 1 alin 4 din prezenta hotărâre se majorează cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit stabilită”

Acum să luăm pe rând și să explicăm ce înseamnă asta. Tradus din limba economiștilor pe înțelesul tuturor, această prevedere, dacă este aprobată va stabili că firmele care dețin clădiri/apartamente de birouri vor plăti, pe lângă impozitul minim stabilit de lege și o cotă adițională de 50%. În primul rând, acest impozit impactează doar firmele și doar sediile sau punctele de lucru pe care acestea le dețin. Deci nu îi afectează în niciun fel pe timișoreni, așa cum fals proclamă propaganda. Asta e prima minciună.  

A doua minciună. Cota de impozitare de bază (procentul din valoarea unui bun ce trebuie plătit anual) este stabilită prin lege, mai exact prin Codul Fiscal. Această cotă se aplică în toată țara, nu doar în Timișoara. Codul Fiscal lasă, însă, libertate primăriilor să aplice cote adiționale, ce nu pot depăși 50% din cota de bază. Criteriul principal în baza căruia poate fi stabilită această cotă adițională este cel economic, mai exact bunăstarea unui anumit oraș.

În Timișoara, care se află în fruntea clasamentului economic în topul orașelor din România, această cotă adițională este normal să fie la maximum, adică 50%. Și este așa nu de azi, de ieri, ci din... 2018. Și a fost stabilită de... Robu, cu acceptul Consiliului Local. Iată ce declara fostul primar în 2018, când a fost confruntat de jurnaliști pentru că a crescut taxele, deși promisese în campanie că nu va face acest lucru:

„Cetățenii înțeleg foarte bine faptul că orașul are nevoie de bani, faptul că banii în Timișoara, cu mine ca primar, sunt folosiți chibzuit”

A treia minciună. Se referă la faptul că actualul primar crește impozitele. Anual, consilierii locali - deci nu primarul - aprobă sau resping propunerea de stabilire a taxelor și impozitelor locale pe anul următor. Deci primarul propune, consilierii aprobă. Sau nu. Or, această cotă adițională de 50% la impozitul de bază stabilit de Codul Fiscal pe care îl datorează firmele pentru sedii/puncte de lucru în care își desfășoară activitatea a fost votată de Consiliul Local Timișoara de cel puțin 5 ori (în anii 2018, 2019, 2020, 2021, 2022), din care de 3 ori în administrația anterioară. La finalul articolului puteți vedea Hotărârea aprobată de Consiliul Local Timișoara în 2019 și propunerea din 2023. Cele două texte sunt aproape identice. Cota adițională de 50% era și în 2019.

Ce este adevărat

Deci, am stabilit că aceste cote de impozitare nu se vor modifica anul viitor, așa cum susține propaganda. Taxele și impozitele, totuși, vor crește. Nu cu 50%, ci cu 13,8%. De ce? Pentru că primăriile din toată țara sunt obligate prin lege să indexeze anual taxele și impozitele cu rata inflației. Iar inflația, anul acesta, a fost scăpată de sub control chiar de Guvernul PNL/PSD. Nu de primăriile din Timișoara, Oradea, Cluj sau Constanța. Dar asta propaganda nu o va mai spune. 

Astfel, dacă trebuie „să mulțumim” cuiva pentru că impozitele noastre sunt mărite, trebuie „să mulțumim” Guvernului.  

 

SMTT
Propunerea din 2023
Propunerea din 2023
Hotărârea Consiliului Local din 2019
Hotărârea Consiliului Local din 2019
Brantner
Cumpără-ne o cafea