Minciună grosolană pe pagina de propagandă a familiei Robu. Povestea unui fake news marca PNL

Disperare mare în echipa de campanie a lui Nicolae Robu. Pagina de propagandă a familiei acestuia a reîncălzit o știre falsă din 2021, lansată chiar de un membru PNL, care pretinde că o poză de la un târg din Germania a fost făcută în... Piața Libertății din Timișoara.

Minciună grosolană pe pagina de propagandă a familiei Robu. Povestea unui fake news marca PNL
Minciună grosolană pe pagina de propagandă a familiei Robu. Povestea unui fake news marca PNL

De ce e important: Anul viitor vor avea loc atât alegeri locale, cât și parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. În acest context, este foarte important să ne ferim de știrile false pe care propaganda partidelor le va lansa în spațiul public. Iar cel mai propice loc pentru acestea este Facebook, dar nu sunt de ignorat nici alte rețele sociale. 

Deocamdată, cei mai activi în cadrul mașinăriei de manipulare sunt membrii echipei de campanie a lui Nicolae Robu. Acesta nu a acceptat niciodată rezultatul alegerilor din 2020 și încearcă disperat să revină la cârma Primăriei Timișoara prin orice mijloace. Zilnic, aproape, pagina de propagandă administrată de familia acestuia, Like Timișoara, lansează în spațiul public diverse știri false, unele mai grosolane, altele mai subtile. În lipsă de material și încercând să atragă de partea sa și votanții care au considerat grosolane măsurile de siguranță din timpul pandemiei, pagina de propagandă a lui Robu a reîncălzit un fake news vechi de doi ani. 

Vedere de ansamblu: În decembrie 2021, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organiza Târgul de Crăciun. Anul acela, Guvernul Cîțu (PNL), a instituit măsuri draconice de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Astfel, în toată țara, accesul la târgurile de Crăciun s-a făcut în baza unui certificat eliberat de autorități care atesta vaccinarea împotriva acestui virus. 

Deși măsurile de siguranță au fost impuse de Guvernul PNL, la Timișoara, propaganda liberală a încercat să inducă ideea că acestea sunt luate de primărie. Ceva mai mult succes în manipulare l-a avut penelistul Adrian Pășcuță. Fost membru PRM, acesta a trecut la PNL când partidul condus de Vadim Tudor a început să devină irelevant, după moartea Tribunului. Pentru loialitate, acesta a fost promovat de liberali director la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Timișoara. 

În detaliu: În decembrie 2021, Pășcuță posta pe contul său de Facebook o poză înfățișând un Moș Crăciun dăruind dulciuri unor copii aflați după un gard separator. Poza o puteți găsi la finalul articolului.

„Copiii trebuie învățați să respecte libertatea? sau Copiii trebuie învățați să respecte gardurile? (...) PS 2 - gardul este în Timișoara, în Piața Libertății și are rolul de a-i împiedica pe nevaccinati și pe copiii nevaccinaților să participe la târgul de Crăciun...”, scria Pășcuță pe Facebook. 

Postarea sa a fost preluată și de un ziar local, iar apoi s-a viralizat, chiar dacă unii timișoreni s-au prins că pavajul din poză nu seamănă cu cel din Piața Libertății, iar căsuțele de la acea ediție a Târgului de Crăciun din Timișoara erau albe, nu maronii și nici nu aveau acele decorații.  

Doi ani mai târziu, pagina de propagandă a lui Robu, Like Timișoara, reîncălzește acest fake news grosolan, folosind aceeași poză. În caz că postarea va fi ștearsă, o captură a acesteia este la finalul articolului.

„Vă mai amintiți de Târgul de Crăciun al anului 2021, atunci când Dominic Fritz a oripilat nu doar un oraș intreg, ci o țară intreagă, prin montarea de garduri care să-i țină departe pe copii nu doar unii de alții, ci și de Moș Crăciun? Această imagine a făcut inconjurul televiziunior de stiri, dar mai important decât atât, i-a marcat pe cei mici!”, scrie acum echipa de propagandă a lui Robu. 

Care este adevărul?

Poza nu este din Timișoara, ci dintr-un orașel din Germania, Quedlinburg. O poză similară, făcută dintr-un alt unghi, tot în 2021, demonstrează că acele căsuțe nu erau în Piața Libertății, ci în orășelul german de 20.000 de locuitori. Poza o puteți vedea accesând acest link. Fundalul celor două poze e identic, de la copertina care acoperă una dintre căsuțe, până la culoarea acestora și pavajul pieței. 

Deci, deși este adevărat că primăria a fost obligată de Guvernul PNL să instituie măsuri de siguranță, nu este adevărat că poza este făcută în Timișoara. Și de această dată, timișorenii care au remarcat diferențele evidente între Târgul de Crăciun din Timișoara și cel din poză au fost blocați de pagina de propagandă a lui Robu.

Iar acest atac este cu atât mai ipocrit cu cât Robu era cel care a dispus spălarea carosabilului cu clor, măsură care nu a folosit la nimic, doar la creșterea poluării, dar își dorea și ștampilarea celor carantinați sau izolați la domiciliu în primele luni ale pandemiei.

 

 

 

 

SMTT
Știrea falsă a pornit de la o postare a unui liberal, în 2021
Știrea falsă a pornit de la o postare a unui liberal, în 2021
Pagina de propagandă a lui Robu reîncălzește știrea falsă
Pagina de propagandă a lui Robu reîncălzește știrea falsă
Timișorenii care au remarcat că poza nu este din Timișoara, jigniți de propagandiștii lui Robu
Timișorenii care au remarcat că poza nu este din Timișoara, jigniți de propagandiștii lui Robu
Așa arăta Târgul de Crăciun din 2021, din Piața Libertății (foto: Express de Banat)
Așa arăta Târgul de Crăciun din 2021, din Piața Libertății (foto: Express de Banat)
Poza cu târgul de Crăciun din Quedlinburg este de vânzare pe un site de profil
Poza cu târgul de Crăciun din Quedlinburg este de vânzare pe un site de profil
Brantner
Cumpără-ne o cafea