Marilen Pirtea primește al patrulea mandat de rector al UVT. Portița prin care a reușit să fenteze legea
Deputatul PNL Marilen Pirtea a fost ales din nou rector al Universității de Vest din Timișoara. În funcție din 2012, liberalul ajunge acum la al patrulea mandat de rector, în condițiile în care legea impune tuturor rectorilor o limită de două mandate. Analizăm azi cum a fost posibil acest lucru.
Vedere de ansamblu: În cursa pentru al patrulea mandat de rector, Pirtea l-a avut contracandidat pe Mihai Viorel Putz, profesor de chimie la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie a UVT. La alegerile desfășurate luni, liberalul a obținut 416 voturi, în timp ce contracandidatul său a strâns 112 voturi. Astfel, Pirtea își asigură încă 5 ani la conducerea UVT, noua lege a educației prelungind mandatele rectorilor, care anterior erau de 4 ani.
În detaliu: Cum a fost posibil această „performanță” în condițiile în care atât vechea, cât și noua Lege a Educației limitează numărul de mandate pe care un rector le poate obține la două? Mai mulți rectori din țară, printre care și Pirtea, au găsit o portiță legală încă de acum câțiva ani: autosuspendarea din funcție.
Astfel, în primul mandat al lui Pirtea (2012-2016), acesta s-a autosuspendat din funcție timp de o săptămână, invocând motive personale. Pentru a securiza și al treilea mandat de rector, în 2018, Pirtea s-a autosuspendat din nou din funcție, timp de o lună, între 27 octombrie și 20 noiembrie pentru a pleca în călătorie. Mai exact, el a plecat într-un turneu prin Asia de Sud, organizat de Ministerul Afacerilor Externe. Jurnaliștii de la Libertatea au arătat că Pirtea se poza în acea perioadă în Maldive alături de Sorin Cîmpeanu, care deținea atunci funcția de președinte al Consiliului Național al Rectorilor.
Marilen Pirtea a motivat autosuspendarea din funcția de rector al UVT pe perioada turneului finanțat din bani publici prin Asia de Sud prin faptul că nu ar fi avut semnal foarte bun la telefon în țările exotice pe care le-a vizitat.
„În țările din Asia conexiunile de comunicare sunt slabe”, le spunea Pirtea jurnaliștilor de la Libertatea.
Deci semnalul telefonului, nu dorința lui Pirtea de a rămâne la cârma UVT încă patru ani au stat la baza autosuspendării sale din funcție. Doar că exact aceeași idee ca și Pirtea au avut-o și alți 6 rectori ai unor universități din țară, coincidență, toți aflați la al doilea mandat. Toți s-au autosuspendat din funcție și au plecat în cele patru colțuri ale lumii: Thailanda, Burundi, Bosnia, etc. Astfel, cele două mandate au fost considerate incomplete și le-a deschis acestora poarta spre a treia candidatură consecutivă.
În acest an, Legea Educației s-a schimbat și, pe lângă extinderea anilor de mandat, noua lege nu mai ține cont de numărul de mandate de rector efectuate anterior. Astfel, Pirtea poate conduce liniștit UVT până în 2028, dacă nu chiar 2033. Asta deși cunoscuta jurnalistă Emilia Șercan a demonstrat că acesta a plagiat mai multe articole științifice pe care le-a publicat în perioada 2008-2015.