Liderul consilierilor locali PNL, Adrian Lulciuc, pierde procesul cu ANI în dosarul „afaceri în pandemie”

Adrian Lulciuc, liderul grupului PNL în Consiliul Local Timișoara, pierde în prima instanță în fața Agenției Naționale de Integritate. 

Aceasta îl declarase incompatibil după ce, în pandemie, firma lui Lulciuc a vândut măști de protecție mai multor societăți din subordinea municipalității.

Liderul consilierilor locali PNL, Adrian Lulciuc, pierde procesul cu ANI în dosarul „afaceri în pandemie”
Adrian Lulciuc a fost declarat incompatibil și de magistrații Curții de Apel Foto: FB/Adrian Lulciuc

Vedere de ansamblu: Ca mulți alți peneliști, și Lulciuc cumulează în prezent mai multe funcții. Astfel, pe lângă cea de lider a grupului de consilieri locali PNL, acesta este și director al Poștei Timișoara, dar și secretar al PNL Timișoara. 

Lulciuc a primit în continuare sprijin politic pentru a rămâne în aceste funcții, deși Agenția Națională de Integritate l-a acuzat de incompatibilitate. Mai exact, la fel ca și alți liberali precum Răvășilă, și Lulciuc s-apus să facă afaceri în pandemie. Astfel, în aprilie 2020, firma acestuia a încheiat, prin achiziție directă, trei contracte cu tot atâtea societăți ale municipalității - STPT, Aquatim și SDM - pentru furnizarea de măști de protecție. 

Afacerea era atunci una prosperă, cererea mare făcând ca prețul măștilor de protecție de explodeze. Astfel, de la 1 leu anterior pandemiei, în farmacii acestea se vindeau și cu 10 lei. Valoarea contractelor, potrivit ANI, a fost de aproape 15.000 de euro. Inspectorii ANI au constatat că Lulciuc deținea pe atunci, ca și acum, funcția de consilier local, deci făcea practic parte atât din acționariatul firmei care a vândut măștile, cât și din acționariatul societăților de stat care au cumpărat aceste măști cu bani publici. Un lucru ilegal. 

În detaliu: Procesul lui Adrian Lulciuc, în care acesta contesta concluziile inspectorilor ANI, a început în mai 2023. În primă fază, ca tactică de tărăgănare a acestuia, Lulciuc a cerut sesizarea Curții Constituționale. Judecătorii Curții de Apel Timișoara au acceptat cererea, dar nu au oprit procesul, așa cum ar fi vrut liderul consilierilor locali PNL. Astfel, zilele trecute, magistrații au dat o primă sentință și au stabilit că, într-adevăr, Lulciuc a încălcat legea. 

El poate face recurs la această sentință, ceea ce înseamnă că procesul va mai dura luni bune. Teoretic, dacă este găsit vinovat, acesta își va pierde funcția publică.

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea