Timișoara - Capitala Culturală a fost Evenimentul Anului în România

Programul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii a primit premiul „evenimentul anului 2023” în cadrul unui studiu realizat de IRES. Evenimentele desfășurate sub umbrela acestui titlu au depășit ca notorietate printre români calificarea echipei naționale la Campionatul European de Fotbal. 

Timișoara - Capitala Culturală a fost Evenimentul Anului în România
Capitala Culturală bate în notorietate calificarea echipei naționale la Campionatul European de Fotbal Foto: FB/ Bianca Purice Azap

Vedere de ansamblu: Anual, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) realizează un studiu care reflectă modul în care românii se raportează la anul care tocmai se încheie. Sondajul este un indicator al relației pe care românii o au cu statul, al reprezentării pe care o au aceștia asupra societății, în ansamblul ei, dar reprezintă și un instrument de evaluare a stării de spirit a oamenilor în contextul climatului general din societate, dominat, odată cu pandemia de COVD-19 și de începerea războiului din Ucraina, dar și de alte crize.

În detaliu: Spre deosebire de anul trecut, în 2023 mai mulți români s-au arătat optimiști. În 2022, 57% dintre repondenți spuneau că anul a fost mai prost decât precedentul. Acum, procentul acestora a scăzut la 40%. Cu toate acestea, 70% dintre români cred că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită. 

Revenind la veștile bune, evenimentul care a avut cea mai mare notorietate în rândul românilor a fost programul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. 29% dintre repondenți au afirmat că au auzit despre evenimentele desfășurate sub această umbrelă.

Pe locul secund, ca notorietate, se află calificarea echipei naționale la Campionatul European de Fotbal. Despre această performanță au auzit doar 24% dintre repondenți. 

Pe locul 3 ca notorietate, cu un procent de 21%, se află inaugurarea podului de la Brăila. 

Sondajul complet poate fi consultat aici. 

SMTT
Capitala Culturală bate în notorietate calificarea echipei naționale la Campionatul European de Fotbal
Capitala Culturală bate în notorietate calificarea echipei naționale la Campionatul European de Fotbal
Brantner
Cumpără-ne o cafea