Directoarea cu Lexus din Primăria Timișoara care aranja concursuri în timpul administrației Robu a fost condamnată

Rodica Aurelian, fosta șefă a Direcției Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara, care aranja concursuri de angajare pe bandă rulantă în timpul administrației Robu, a fost condamnată la închisoare cu suspendare. 

Directoarea cu Lexus din Primăria Timișoara care aranja concursuri în timpul administrației Robu a fost condamnată
Rodica Aurelian alături de fostul secretar al Primăriei Timișoara Ioan Cojocari. Sursa foto: Adevarul.ro

De ce e important: Deși scapă de închisoare, cazul Aurelian demonstrează corupția care domnea în administrația timișoreană. De altfel, unul dintre cei care a beneficiat din plin de favorurile Rodicăi Aurelian a fost penelistul Florin Răvășilă. Intrat în Primăria Timișoara pe post de consilier personal al primarului Nicolae Robu, acesta a fost recompensat cu funcția de director în Direcția de Patrimoniu, după spargerea acesteia în două bucăți.

În detaliu: Rodica Aurelian a semnat încă din noiembrie un acord de vinovăție prin care recunoștea că a trucat concursurile de angajare a 20 de persoane în timpul administrației Robu. Printre acestea se numără și Florin Răvășilă, promovat de fostul primar din funcția de consilier personal în cea de director de Direcției de Patrimoniu. Chiar dacă postul său era aranjat, dovada fiind spargerea Direcției de Patrimoniu în două pentru a face loc unui nou director, Răvășilă era nevoit să susțină un concurs. Acesta a fost atât de incompetent, încât nici măcar nu a reușit să își scrie propria lucrare de concurs, foaia fiind înlocuită de Aurelian cu una scrisă dinainte. 

Răvășila a fost ulterior prins de DNA luând mită pentru morții de Covid. Procesul său este în derulare.

Revenind la Aurelian, aceasta a fost condamnată marți, 9 ianuarie, la 3 ani de închisoare cu suspendare și 4 ani termen de supraveghere. Cariera ei în administrația publică a luat astfel sfârșit, cel puțin deocamdată, judecătorii stabilind că îi este interzis să candideze sau să ocupe vreo funcție publică de conducere.

De asemenea, Aurelian trebuie să efectueze 100 de zile de muncă în folosul comunității fie la Garda de Mediu, fie la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială. 

În plus, magistrații au stabilit și desființarea lucrărilor de concurs trucate de Aurelian în favoarea unor candidați, care apoi au fost angajați în Primăria Timișoara. 

Fosta șefă a Resurselor Umane trebuie să plătească și 3500 de lei cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. 

Ce spun procurorii DNA: 

  • Concursurile trucate de Aurelian au avut loc în decembrie 2015 și în perioada 2018-2019
  • În total este vorba despre 20 de concursuri de angajare pe funcții de consilier, inspector de specialitate sau director executiv
  • Aurelian a acționat ajutată de 3 subordonate (două dintre ele au încheiat acorduri de vinovăție și au scăpat de închisoare)
  • Aurelian a recunoscut că a comis 5 infracțiuni: instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material, fals material (a falsificat lucrările de concurs - n.a.), distrugere de înscrisuri (a încercat să distrugă dosarele de concurs - n.a), uz de fals
  • În urma concursurilor trucate, primarul de atunci, Nicolae Robu, a semnat angajările celor 20 de persoane, însă procurorii consideră ca acesta a acționat „fără vinovăție”
  • În urma semnării acordului de recunoaștere a vinovăției, Aurelian a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani

Flashback: După ce au fost descoperite concursurile trucate, iar dovezile au fost predate DNA de către actuala administrație, Rodica Aurelian, devenită celebră pentru că deținea un Lexus și o locuință în Tenerife, s-a transferat la Primăria Otelec și s-a înscris în Sindicatul Liber al Angajaților din Primăria Timișoara, organizație care a militat pentru blocarea organigramelor promovate de către noua conducere a municipiului. 

 

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea