Propaganda Moscovei a ajuns și la Timișoara. Maia Sandu este criticată pentru premiul de 30.000 de euro

Președinta Maia Sandu a fost criticată de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia, pe contul oficial de pe platforma X, pentru că a primit, la Timișoara, Premiul pentru valori europene, care vine însoțit de o recompensă de 30.000 de euro, din sponsorizări private.

Aceeași critică a fost lansată la Timișoara și de unele ziare locale.

Propaganda Moscovei a ajuns și la Timișoara. Maia Sandu este criticată pentru premiul de 30.000 de euro
Propaganda Moscovei a ajuns și la Timișoara

Vedere de ansamblu: La începutul acestui an, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit la Timișoara pentru a primi Premiul pentru valori europene. Ea este prima câștigătoare a acestei distincții, fiind desemnată de un juriu independent format din personalități ale culturii și diplomației românești din care fac parte: Mircea Cărtărescu (București), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), Ambasadoare, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Premiul vine însoțit și de o recompensă bănească de 30.000 de euro, din sponsorizări private. Acest stimulent bănesc a declanșat un val de critici în câteva ziare locale finanțate în mare parte de autorități publice românești, din bani publici. Aceste publicații au considerat ba că premiul oferit Președintei Republicii Moldova este o mită ascunsă, ori au evitat să precizeze că banii provin din sponsorizări private. 

În detaliu: În mod interesant, exact aceeași retorică a apărut și pe contul oficial de pe platforma X al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Propaganda putinistă o critică pe Maia Sandu tocmai pentru că a primit acest premiu. În realitate, însă, banii nu au fost încă virați, Președinția Republicii Moldova cerând un răgaz tocmai pentru ca discuția despre acest premiu să nu fie deturnată de propagandă. 

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, crede că aceste atacuri ale Rusiei confirmă că alegerea Maiei Sandu drept primul laureat al acestui premiu a fost una corectă. 

 

Declarație: „Maia Sandu a venit la Timișoara acum o săptămână să primească un premiu pe care l-am înființat ca municipiul Timișoara, Premiul Timișoara pentru Valori Europene. A venit în Timișoara, a ținut un discurs în care a fost foarte critică la adresa Rusiei, a spus foarte clar că este o amenințare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut rușii în Republica Moldova și cumva, cu acest premiu, am vrut să subliniem că timișorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova. Și imediat au sărit rușii în sus, au publicat o poză cum înmânez acest premiu Maiei Sandu, au început să o atace pentru că a acceptat acest premiu. Imediat au apărut și în diferite publicații media tot felul de discuții, pentru că premiul este dotat cu 30.000 euro, cum sunt de altfel foarte multe premii de acest gen de anvergură. Sunt dotate cu sume de bani tocmai ca să arate mai mult decât doar o diplomă, ci cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare

Noi încă nu am virat acești bani, dar deja sunt discuții, iar Maia Sandu și pentru asta este atacată. Pentru mine toată discuția asta, și mai ales atacul Rusiei, doar dovedește cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu, este extrem de curajoasă. Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană, încă nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniță în Ucraina. Faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate față de Maia Sandu și față de Republica Moldova doar îmi confirmă că Timișoara este pe drumul cel bun, că Timișoara în continuare se luptă cu cine trebuie, că Timișoara arată că este curajoasă și că nu a uitat valorile sale de libertate și de democrație pentru care au murit oamenii aici la Revoluție”, a transmis Dominic Fritz.

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea