Fritz despre adăpostul Danyflor: Dacă aș putea să îl închid de mâine, aș face-o

Scandalul iscat zilele trecute la Danyflor, când o timișoreancă a adoptat un câine aduce la suprafață o afacere de milioane de euro, cu câini maidanezi și primării captive - voit sau nu - la un singur furnizor de servicii. 

Fritz despre adăpostul Danyflor: Dacă aș putea să îl închid de mâine, aș face-o
Fritz despre adăpostul Danyflor: Dacă aș putea să îl închid de mâine, aș face-o

Background: Afacerea Danyflor începe în 2001, când Primăria Timișoara, condusă atunci de Gheorghe Ciuhandu, încheie un contract cu această societate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiu. De 23 de ani, firma nu doar că e singura care oferă acest serviciu pentru Timișoara, dar și pentru multe alte primării din județ. Iar asta pentru că Danyflor lucrează singur pe această piață extrem de profitabilă.

Cu toate că afacerile merg ca unse, scandalurile legate de condițiile în care sunt ținute patrupedele la acest adăpost s-au ținut lanț în tot acest timp. 

Vedere de ansamblu: Legislația actuală obligă primăriile din țară să aibă un serviciu de gestionare a populației canine. Mai exact, să angajeze hingheri. Pentru că legea nu prevede sub ce formă, numeroase administrații locale au ales să externalizeze acest serviciu. Mai pe românește, în loc să amenajeze un adăpost și să angajeze hingheri, primăriile preferă să plătească o firmă să se ocupe de acest lucru. 

Este și cazul Timișoarei, unde de 23 de ani de acest serviciu se ocupă Danyflor. Însă nu doar Timișoara apelează la serviciile aceste firme, ci și alte primării din județ. Astfel, în ultimii ani firma a încheiat contracte de gestionare a câinilor fără stăpân cu primăriile din Buziaș, Nădrag, Ghiroda, Voiteg, Jimbolia sau Giroc. Iar lista e mult mai lungă. 

Însă, conform datelor publice de pe portalul de achiziții, există o diferență între Timișoara și celelalte primării din județ. Astfel, în timp ce municipiul plătește pentru întreținerea patrupedelor până la adopție sau deces din cauze naturale, celelalte primării plătesc sume mult mai mici, deoarece, după 14 zile, dacă nu sunt scoși din adăpostul de la Șag, câinii sunt eutanasiați. 

Astfel, câțeii prinși în afara Timișoarei nu au nicio șansă de supraviețuire, ei nefiind promovați pentru adopție nici măcar pe siteul Danyflor. Acolo e plin de poze doar cu câini capturați în Timișoara. 

În detaliu: Deoarece, de peste 20 de ani, Danyflor este singurul operator din județ care se ocupă de această problemă a câinilor vagabonzi, primăriile sunt practic captive și sunt obligate prin lege să încheie contracte succesive cu acesta. Licitațiile sunt, astfel, doar un pas birocratic formal, deoarece, după atâția ani, niciun ONG sau altă firmă nu are capacitatea de a prelua dintr-o dată sutele de câini care sunt în acest moment în adăpostul Danyflor.

În tot acest timp, profitul Danyflor a devenit tot mai consistent, iar condițiile pentru câțeii din adăpost nu sunt mai bune azi decât erau acum 10 ani. Ba, mai mult, compania a devenit și un susținător al PNL. 

Potrivit jurnaliștilor de la Jurnalul Național, în campania din 2014, Danyflor a donat 10.000 de lei către acest partid. O sumă modică față de milioanele de lei pe care le-a câștigat ulterior, prin licitație, evident, pe baza unor caiete de sarcini încheiate de fostul viceprimar PNL Dan Diaconu. 

În viitor: Actuala administrație a realizat destul de rapid pericolul de a rămâne captivă în aceste contracte. În urmă cu un an a început documentațiile pentru construirea unui nou adăpost, de această dată municipal, de câini, în zona Freidorf. Acest adăpost este esențial pentru a nu exista întreruperi în serviciul de gestionare a populației canine din Timișoara. În acest moment, realizarea Planului Urbanistic Zonal, pas legal obligatoriu pentru construirea noului adăpost, este în faza ultimelor avize și, cel mai probabil, anul viitor acesta va fi deschis. 

Până atunci, atât Timișoara, cât și primăriile din județ rămân captive unui serviciu orientat mai mult spre profit decât spre bunăstarea patrupedelor. 

Cât despre celelalte instituții ale statului, precum Poliția Animalelor sau Direcția Sanitar-Veterinară, acestea au transmis că au efectuat controale la Danyflor și nu au găsit nimic în neregulă cu acest adăpost...

Declarație:Pentru mine e foarte clar de ceva vreme că nu putem să externalizăm un astfel de serviciu la o firmă privată, pentru că întotdeauna profitul va fi mai important decât bunăstarea animalului. Și tocmai de aceea, de peste un an, lucrăm la construcția unui adăpost propriu, care este în proprietatea primăriei și administrat de primărie, unde accentul nu e pe profit. (...) 

Cred că e important ca noi toți să ne mobilizăm să nu ajungă câinii în adăpost, pentru că orice câine care ajunge în adăpost, oricât de bun ar fi adăpostul, este un câine prea mult. Un câine are nevoie de o relație cu un om, cu un stăpân care are grijă de el și nu să fie ținut cu 100, cu 200, cu 500 de alți câini. 

Noi anul trecut am pornit o campanie de sterilizare gratuită. Și vă încurajez dacă cunoașteți oameni care nu și-au sterilizat câinii să le spuneți că o pot face gratuit”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

El a dezvăluit că în urmă cu 4 săptămâni a adoptat un câine maidanez pe care l-a botezat Tomte. 

Astfel, dacă vreți să vă sterilizați câinele - obligație legală, de altfel, dacă acesta nu e de rasă - și câștigați sub salariul mediu pe economie, puteți beneficia gratuit de sterilizare. Vă puteți înscrie în programul finanțat de Primăria Timișoara prin e-mail la adresa [email protected] sau la numărul de telefon dedicat - 0745232005.

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea