Primarul Ghirodei demisionează din SMTT și amenință Timișoara cu sabotarea unui proiect de 60 de milioane de lei

Ionuț Stănușoiu, primarul PNL din Ghiroda, a anunțat că a demisionat din SMTT. Mai mult, primăria pe care o conduce încearcă să șantajeze primăriile din Timișoara și Dumbrăvița cu sabotarea unui proiect de 60 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, prin PNRR, pentru achiziția a 25 de troleibuze noi. 

Primarul Ghirodei demisionează din SMTT și amenință Timișoara cu sabotarea unui proiect de 60 de milioane de lei
Primarul din Ghiroda a blufat cu sabotarea proiectului de 12 milioane de euro pentru achiziția de troleibuze din PNRR

Vedere de ansamblu: Recent, la cererea STPT, SMTT a aprobat reducerea unor curse, în special pe rutele de transport metropolitan. STPT a făcut această cerere deoarece Ordonanța austerității, dată de Guvernul PSD/PNL, limitează numărul de ore suplimentare pe care șoferii și vatmanii le pot face. Până acum, din cauza lipsei de personal, soluția pentru a nu reduce din curse a fost acordarea de ore suplimentare șoferilor și vatmanilor. Cum aceste venituri le-au fost plafonate de Guvernul Ciolacu, cei de la STPT au fost nevoiți să anunțe că vor reduce numărul de curse, tocmai pentru a putea deservi toate rutele, nu doar în Timișoara, cât și în localitățile din periurban și localitățile mai îndepărtate. 

Pe de altă parte, anului trecut, primăriile din Timișoara, Dumbrăvița și Ghiroda au semnat un parteneriat pentru achiziția a 25 de troleibuze cu motoare auxiliare electrice, ce vor fi achiziționate prin PNRR. Proiectul a fost aprobat și era de așteptat ca primele vehicule să fie livrate anul acesta. 

În detaliu: Cel mai nemulțumit de decizia SMTT, deși aceasta a venit ca o consecință a deciziilor Guvernului PSD/PNL, a fost primarul PNL din Ghiroda, Ionuț Stănușoiu. Sâmbătă, Primăria Ghiroda a anunțat că reprezentantul acesteia în SMTT și-a înaintat demisia în semn de protest din această societate. Reprezentantul nu este nominalizat în comunicatul transmis presei, dar el este chiar primarul din Ghiroda, Ionuț Stănușoiu. 

Pe de altă parte, extrem de vag, Primăria Ghiroda a amenințat că va rupe parteneriatul cu Timișoara și Dumbrăvița, ceea ce ar însemna pierderea proiectului de achiziție de troleibuze noi. Nu este foarte clar cum pierderea acestui proiect ar ajuta transportul public din localitatea de lângă Timișoara, însă autoritățile din Ghiroda par convinse că aceasta e singura soluție. 

Declarație: „Primăria Ghiroda, în calitate de partener în proiectul de achiziție de troleibuze și autobuze electrice, alături de Timișoara și Dumbrăvița, își înaintează intenția privind posibilitatea retragerii din acest parteneriat. În urma unei discuții informale cu Consiliul Local Ghiroda pe marginea gestionării deficitare a transportului public, s-a decis elaborarea unui Proiect de Hotărâre privind posibilitatea retragerii comunei Ghiroda din acest parteneriat, proiect care va fi discutat în următoarea ședință de C.L. ce va avea loc săptămâna viitoare (...) Suntem conștienți că decizia noastră ar implica pierderea finanțării de 12.5 milioane de euro, însă considerăm că în aceste condiții, proiectul s-ar îndrepta într-o direcție care nu ar deservi direct interesele comunității. Nu dorim să fim complici la un plan care ar putea submina viabilitatea serviciilor de transport pentru comunitatea noastră”, a transmis Primăria Ghiroda.  

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea