2 milioane pentru demolarea Stadionului Dan Păltinișanu, 7,5 milioane pentru lucrări la Palatul Administrativ

Consilierii județeni au aprobat, joi, bugetul județului Timiș pe anul 2024. Dincolo de declarațiile politice, reiese un lucru destul de clar: prioritar în acest an este confortul consilierilor județeni și al angajaților Palatului Administrativ.  

2 milioane pentru demolarea Stadionului Dan Păltinișanu, 7,5 milioane pentru lucrări la Palatul Administrativ
2 milioane pentru demolarea Stadionului Dan Păltinișanu, 7,5 milioane pentru lucrări la Palatul Administrativ

De ce e important: Bugetul unei instituții publice, cum este Consiliul Județean Timiș, arată foarte clar care sunt prioritățile dintr-un anumit an. În cifre și cu sume clare. Astfel, dincolo de discursurile politice, bugetul arată direcția pe care a ales-o conducătorul acelei instituții. 

Vedere de ansamblu: Din declarațiile publice făcute atât în ultimii ani, cât și mai recent, prioritățile județului Timiș în 2024, așa cum au fost ele trasate de președintele Consiliului Județean, Alin Nica, sunt doar două: demolarea Stadionului Dan Păltinișanu și renovarea Castelului Huniade. 

Bugetul total al Consiliului Județean Timiș, în 2024, este de 768 de milioane de lei, din care 265 de milioane sunt alocați pentru investiții. Restul sunt pentru funcționare. 

În detaliu: Cum la niciunul dintre cele două obiective prioritare, conform lui Alin Nica, nu s-a mișcat încă niciun fir de iarbă, am vrut să vedem cât de importante sunt ele în bugetul CJ Timiș din acest an. Și am aflat. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, întreaga listă de proiecte o găsiți AICI.

Stadionul Dan Păltinișanu

Costurile de demolare a vechii arene se ridică, conform declarațiilor lui Alin Nica, la 29 de milioane de lei (aproximativ 6 milioane de euro). 

„Vorbim de o estimare a proiectantului de 29 de milioane de lei cu TVA inclus, desigur această sumă sperăm noi să scadă destul de mult în urma licitației și în urma unui interes crescut pentru acest proiect”, declara Nica, în iunie 2023.

Deocamdată, pe vechiul stadion nu s-a întâmplat încă nimic. Atribuțiile CJT în acest proiect, deși arena este în proprietatea acestei instituții, se opresc la demolare. După aceasta, investiția va fi preluată de CNI. Deocamdată, construirea noii arene este încă în curs de avizare. Ea trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern, la fel ca și demolarea vechiului stadion.

Dacă estimările făcute de Nica arătau că ar fi nevoie de 29 de milioane pentru demolare, în proiectul de buget din acest an, CJ Timiș a alocat doar 1 milion de lei. Mai exact, 3,44% din suma necesară pentru demolarea vechii arene. Pentru tot anul 2024. În acest ritm de finanțare, demolarea arenei ar dura aproape 30 de ani.

În ședința de plen de joi, în care s-a aprobat bugetul CJ Timiș, la propunerea unui consilier local, milionul alocat inițial a fost dublat. Mai exact, s-au luat 1 milion de lei de la secțiunea de reparații de drumuri județene și a fost alocat pentru demolarea arenei. Astfel, în acest moment, pentru 2024, proiectul de demolare a Stadionului Dan Păltinișanu are asigurat doar circa 7% din suma necesară. 

„Stadionul, care va trebui demolat, și acest lucru sper (!) să se întâmple chiar cu acest an, este unul din proiectele importante pentru întreaga regiune”, a declarat Nica în timpul ședinței de plen. 

Deocamdată, pe holurile Palatului Administrativ se vorbește că CJ Timiș va face un împrumut în acest an pentru a finanța mai multe proiecte, printre care și demolarea stadionului din Timișoara, însă deocamdată nu se cunosc alte detalii. 

Castelul Huniade

Închis de foarte mulți ani, Castelul Huniade trăiește doar în amintirea timișorenilor. De la Ostaficiuc încoace, toți cei care s-au perindat pe la conducerea județului promit reabilitarea lui. Ultimul venit este Alin Nica. La finele anului trecut, el anunța ca sigure patru surse de finanțare pentru lucrările la acest castel, care, conform estimărilor sale, se ridică la circa 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro).

Cele 4 surse anunțate de Nica sunt: PNRR, Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria și bugetul județului Timiș. 

În bugetul din acest an se regăsesc doar 8,8 milioane de lei, din necesarul de 200 de milioane. Adică e acoperit un procent de doar 4,4% din suma necesară pentru reabilitarea castelului. În acest ritm anual de finanțare, lucrările de consolidare și restaurare ar dura circa 20 de ani. Asta e imaginea acestui moment. 

Aproape 1,7 milioane de lei vin din bugetul Consiliului Județean și 7,1 milioane de lei sunt din PNRR. 

Palatul Administrativ

În același buget aprobat, joi, de consilierii județeni se regăsesc însă mai multe proiecte de investiții care au legătură cu confortul din Palatul Administrativ. Sediu central al Consiliului Județean Timiș și Prefectura Timiș, palatul a mai trecut în ultimii ani prin renovări ale fațadei și chiar a fost extins cu un nou corp de clădire. 

Însă se pare că acest lucru nu este de ajuns, astfel încât în acest an au fost prevăzute aproape 7,5 milioane pentru mai multe proiecte ce au legătură cu această clădire. 

Lucrări de investiții ce au fost începute în anii trecuți și se continuă în 2024:

  • Reabilitarea/modernizarea sistemului de încălzire din vechiul corp - 1,2 milioane de lei
  • Amenajări exterioare la Palatul Administrativ - 2,1 milioane de lei
  • Proiect de design pentru reamenajarea Sălii Multifuncționale - 1,2 milioane de lei

Lucrări care încep în 2024 și sumele alocate pentru acest an:

  • Reabilitare rețele electrice la Palatul Administrativ - 1 milion de lei
  • Proiectare și execuție sistem încălzire la Palatul Administrativ - 1,5 milioane de lei
  • Amenajare hol și sală de protocol la subsolul Palatului Administrativ - 350.000 de lei
  • Achiziționare candelabre, Sala Revoluției a Palatului Administrativ (5 buc) - 80.000 de lei

Evident, achizițiile nu se opresc aici, ele fiind completate de unele mai mărunte, cum ar fi o „investiție” de 30.000 de lei într-un aparat foto profesional, pentru ca pozele cu președintele Alin Nica să fie cât mai clare. 

 

 

 

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea