Cine sunt cei care au contestat în instanță candidatura lui Dominic Fritz?

Nu mai puțin de 5 persoane au contestat în instanță candidatura lui Dominic Fritz. Evident, fără succes, având în vedere că același lucru a fost încercat de PNL, prin interpuși, și în cadrul alegerilor precedente, iar instanțele au dat deja verdict în acest caz. Cine sunt contestatarii de acum...

Cine sunt cei care au contestat în instanță candidatura lui Dominic Fritz?
Cine sunt cei care au contestat în instanță candidatura lui Dominic Fritz?

Dreptul unui cetățean european de a fi ales într-o funcție publică în România cauzează încă mirare în rândul unor timișoreni. Cel care a alimentat flacăra timp de aproape 4 ani a fost nimeni altul decât primarul perdant în alegerile precedente, Nicolae Robu. 

De altfel, așa cum dezvăluia fostul lui consilier personal, Ionuț Nasleu, după ce a pierdut alegerile în 2020, Robu a contestat dreptul lui Dominic Fritz de a candida. Nu direct, bineînțeles, ci prin interpuși. Cum ar fi, de exemplu Călin Petrescu, un ilustru anonim, fost DJ la Radio Timișoara, prieten cu Nasleu, și care acum ocupă cu o funcție la Biroul de relații publice al Aeroportului Internațional Timișoara. 

Contestația formulată de Călin Petrescu a fost identică cu cea formulată de Adrian Popescu, fost candidat ALDE la Primăria Timișoara. Bineînțeles, totul a fost doar o „coincidență”. 

În fine, a treia contestație a fost depusă în 2020 de o anume Monica Hărmănescu, membră PNL. 

Contestațiile au fost depuse după ce Dominic Fritz a fost declarat învingător în alegerile locale din 2020, ceea ce a însemnat amânarea depunerii jurământului până după pronunțarea instanței. Care a venit destul de greu și a dus la un decalaj de o lună până la instaurarea noii administrații. 

Chiar dacă în aparență Robu nu a avut nimic de-a face cu aceste contestații, el a continuat să țină vii argumentele celor 3 contestatari. Argumente legate de domiciliul primarului în funcție și dreptul lui de a fi ales într-o funcție publică. Asta chiar dacă instanța a luat decizia, negru pe alb, că dosarul de candidatură al lui Fritz este perfect legal. 

Istoria s-a repetat acum. 

Cine sunt contestatarii candidaturii lui Fritz în 2024?

Alimentate de discursul antieuropean al lui Nicolae Robu, care este disperat să adune voturi din cele mai dubioase cercuri, cinci persoane au depus contestații la Judecătoria Timișoara împotriva candidaturii lui Dominic Fritz, folosind, în mare, aceleași argumente ca și cei trei din 2020. 

În ordine aleatorie, iată care sunt cei 5 contestatari ai candidaturii lui Fritz: 

  1. Ioan ToroicanAcesta se prezintă ca proprietarul unei agenții imobiliare din Timișoara și se laudă că, în 1984, ar fi câștigat Trofeul Mamaia. De-a lungul anilor a înființat mai multe proiecte politice, care au eșuat rând pe rând. În 2018, a înființat Partidul Adevăr Dreptate, despre care presa vremii a scris doar la lansare, iar apoi a dispărut. Recent, el reprezintă o altă mișcare cvasi-anonimă, MPDD (Mișcarea pentru Democrație Directă). Formațiunea, care anterior se numea Focul Dacic, îl susține oficial pe un alt apropiat al lui Robu în alegerile locale: „independentul” Marian Vasile.  
  2. Nicolae Bîrsan. Acesta s-a făcut remarcat în Timișoara pentru două lucruri: vaporașe electrice și protestele împotriva lui Robu, pe care le-a început după ce afacerea cu vaporașe a eșuat. 
  3. Gabriel Tușinean. Vicepreședinte al Asociației ReSpublica, acesta s-a făcut remarcat tot ca activist încă din timpul administrației Robu, contestând deciziile fostei administrații. 
  4. Mirela Toc. Funcționar în cadrul Primăriei Timișoara, aceasta a intrat în conflict atât cu fosta administrație, cât și cu colegii din instituție. A încercat scurt o carieră politică în USR, împreună cu Lucian Mugur Șerdean, însă adeziunea lor a fost refuzată. Cel din urmă a candidat apoi chiar și la funcția de primar al Timișoarei, obținând doar 357 de voturi. Toc a intrat apoi în PLUS, însă a fost exclusă și de acolo. Mai recent, funcționara a fost dată afară din primărie pentru grave abateri disciplinare, însă a fost repusă înapoi pe funcție de instanță, judecătorii recunoscând faptul că a săvârșit abaterile, dar considerând că era de ajuns ca aceasta să fie sancționată cu avertisment. 
  5. Mariana Ionescu. Despre aceasta nu se cunoaște aproape nimic, dar promitem că vom reveni când vom afla mai multe. 

Toate cele 5 contestații au fost respinse de magistrații Judecătoriei Timișoara, fiind considerate neîntemeiate. 

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea