Episodul 2. Cooperativa imobiliară din Giroc și legăturile între afaceriști, politicieni și lumea interlopă

Cum intri în Giroc venind dinspre Timișoara, pe partea stângă, poți vedea una dintre minunile urbanistice moderne: strada cu garduri și porți. Practic, aproape la fiecare bloc este pusă câte o poartă de-a curmezișul unei străzi care ar trebui, teoretic, să fie spațiu public. S-a ajuns în această situație printr-o combinație de întâmplări și fapte în care sunt implicați oameni politici, afaceriști cu legături în lumea interlopă și chiar un individ dat în urmărire generală. 

 

Episodul 2. Cooperativa imobiliară din Giroc și legăturile între afaceriști, politicieni și lumea interlopă
Episodul 2. Cooperativa imobiliară din Giroc și legăturile între afaceriști, politicieni și lumea interlopă

Să prezentăm personajele principale ale poveștii: 

Dan Vîrtosu - Viceprimar al Girocului, primar de facto după decesul primarului în funcție, acesta a avut o carieră politică fulminantă susținută din umbră de dezvoltatorii imobiliari din Giroc. Lider al tineretului social-democrat, ales în 2012 consilier local, acesta a sărit în barca PNL. În 2020, candidează din partea liberalilor la primărie și iese abia pe locul 3. Apoi, prin combinații făcute în spatele ușilor închise între PSD și PNL, este ales viceprimar. De aproape 2 ani este primar de facto al Girocului, după decesul lui Ionel Toma (PSD), deși, în termen de 6 luni, în localitate ar fi trebuit organizate alegeri anticipate. 

În spatele imaginii de salvator de animale și a candidatului care promite în campanie ordine în haosul urbanistic din Giroc, Vîrtosu s-a implicat și el în combinații imobiliare, ridicând ilegal un bloc pe strada Corcodușului din Chișoda. Însă combinațiile imobiliare ale lui Vîrtosu nu se opresc aici, așa cum vom vedea astăzi. 

Ionel Pascu (zis Puiu Minda) - Cumnatul lui Dan Vîrtosu, acesta este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Giroc. Prieten cu interlopi precum Lucian Boncu sau Ovidiu Torj, acesta s-a remarcat și prin finanțarea unor cluburi de lupte. În fiecare combinație imobiliară încercată de Vîrtosu, îl găsim și pe Puiu Minda, ceea ce i-a făcut deja pe giroceni să spună că, de fapt, Vîrtosu este săgeata și facilitatorul afaceristului în relația cu primăria. 

Puiu Minda se mai remarcă și printr-o prietenie strânsă cu Alfred (Freddy) Simonis (PSD), președintele Camerei Deputaților și al treilea om în statul român, cu care merge în concedii. 

Anul trecut, DNA l-a trimis în judecată pentru dare de mită, după ce ar fi încercat să îl mituiască cu 100.000 de euro pe fostul arhitect-șef al Girocului, Florin Roman. Procesul încă se judecă la Tribunalul Timiș. 

Mueen Al Shawish (zis Mimo) - Partenerul de afaceri al lui Puiu Minda cu care este și asociat într-o firmă, iordanianul Mimo este considerat unul dintre liderii mafiei imobiliare din Giroc. În aprilie anul acesta a fost condamnat la un an și 9 luni de închisoare cu executare, după ce i-a promis fostului arhitect-șef din Giroc, Florin Roman, 90.000 de euro dacă îi va elibera două adeverințe din care să reiasă că două suprafețe de teren extravilan din Giroc s-ar afla în intravilanul localității, precum și o autorizație de construire. 

De asemenea, Mimo este și el trimis în judecată, alături de Puiu Minda, în dosarul mitei de 100.000 de euro. 

După sentința din aprilie, Mimo a dispărut, fiind dat în urmărire generală de Poliția Română. 

Gerald Simonis (zis Bilă) - Fratele lui Alfred Simonis, acesta este unul dintre cei mai mari jucători imobiliari din zona periurbană a Timișoarei, interesele sale nefiind doar la Moșnița Nouă, acolo unde candidează „independent” la funcția de primar, dar și în Giroc, așa cum vom vedea în continuare. La fel ca Vîrtosu, și Bilă promite că va face ordine în haosul urbanistic din Moșnița Nouă, dacă va deveni primar. 

Antreprenoarea de 18 ani

Acum că am prezentat principalii actori ai acestei cooperative imobiliare, să trecem la fapte. 

În 2018, conform Pressalert, dar și a actelor pe care le deținem, părinții lui Dan Vîrtosu și cei ai cumnatei lui Mimo, familia Ștefan, cumpără un hectar de teren (10.000 mp) la intrarea în Giroc. Terenul este alipit de Calea Timișoarei, pe o parte și de strada Gospodarilor, pe partea cealaltă, iar în zonă, până atunci, se construiseră deja câteva case înșiruite și mai multe blocuri.

În iulie 2018, seniorii Vîrtosu și Ștefan rup 2500 mp de teren, împărțit în două parcele, pe care le vând imediat unei anume Ștefanie Emanuela Cîrpaci și două firme - Imob Const One și Imob Const Two. Firmele au fost înființate tot în 2018, cu câteva luni înainte de tranzacție, și erau controlate tot de aceasta. La momentul achiziției, tânăra avea doar 18 ani. Potrivit Pressalert, tânăra antreprenoare ar fi achitat pentru teren 625.000 de euro. 

În septembrie 2018, conform sursei citate, Imob Const One, firmă a cărei patroană în acte e tânăra de doar 18 ani, depune la Primăria Giroc o cerere pentru ridicarea a două blocuri de câte patru etaje fiecare pe aceste parcele și, deși nu are niciun PUZ, așa cum ar fi fost normal și legal, primește în aceeași zi (!) autorizația de construire nr. 451. Între timp, AC cu numărul 451 din 2018 a dispărut în mod misterios de pe siteul Primăriei Giroc, primărie condusă în prezent de Dan Vîrtosu. Dovada o găsiți la finalul acestui articol, în galeria foto.

Acum, pe cele două parcele se înalță falnic două blocuri de câte 4 nivele, cu zeci de apartamente. La capătul parcării betonate care deservește blocul de lângă Calea Timișoarei, numit Golden Residence, se află primul gard.

Un teren cadou

În septembrie 2018, părinții lui Vîrtosu și familia Ștefan donează terenul rămas copiilor lor, care devin coproprietari: Dan Vîrtosu (cumnatul lui Puiu Minda) și Florica Speranța Ștefan (cumnata lui Mimo). Vă reamintim că Mimo și Minda erau și atunci parteneri de afaceri. Era acum rândul tinerilor.

Pe 7 noiembrie 2018, conform sursei citate, Florica Speranța Ștefan depune cereri pentru 2 autorizații de construire pentru ridicarea unor blocuri, care sunt eliberate în aceeași zi(!!!). Este vorba despre AC cu numerele 540 și 543. Ambele autorizații nu se mai găsesc pe site-ul primăriei conduse de Dan Vîrtosu. Și ele, la fel ca și AC nr. 451, au dispărut misterios. 

Cu documentația gata, tinerii încep vânzarea terenurilor. 

În aceeași zi de 4 decembrie 2018, cei doi vând terenul către două firme 

Blackbird Property SRL, controlată de doi irakieni: Salim Yassir și Ibrahim Jamal

Global Reconssim SRL, controlată de Gerald Simonis

Cu autorizațiile scoase pe repede înainte, Simonis construiește un bloc de 4 nivele, în continuarea celor ridicate de tânara Cîrpaci. Iar firma controlată de cei doi irakieni ridică alte trei blocuri, în continuarea celui ridicat de Simonis. În total, 6 blocuri pe o zonă neurbanizată, unde jumătate de stradă este betonată, iar cealaltă este plină de gropi. Mai mult, strada este plină de garduri și porți care delimitează proprietățile diferiților dezvoltatori imobiliari. 

Dar important în acest caz era profitul, nu confortul celor care au achiziționat apartamente pe aceste terenuri. 

Astfel, conform Pressalert, Simonis ar fi plătit 300.000 de euro pentru parcela pe care a ridicat blocul, în timp ce irakienii au scos din buzunar 800.000 de euro. În total, familiile Vîrtosu și Ștefan ar fi încasat din aceste tranzacții 1.725.000 de euro.

Aceste lucruri ar trebui să se regăsească și în declarațiile de avere ale lui Vîrtosu. Dar, pe site-ul Primăriei Giroc, declarațiile de avere din 2019 lipsesc cu desăvârșire. Apar, însă, declarațiile din 2020, când Vîrtosu înregistrează cele două contracte de vânzare-cumpărare din decembrie 2018 și recunoaște că a încasat din aceste tranzacții imobiliare aproape 2,6 milioane de lei (circa 520.000 de euro). Având în vedere că a împărțit frățește veniturile cu cumnata lui Mimo, Vîrtosu și Ștefan au încasat din aceste tranzacții peste 1 milion de euro. 

„Fraierii” au rămas cu paguba

Fraieriți au fost, însă, cei care au achiziționat apartamente în blocurile ridicate pe aceste terenuri. Și care acum nu au parte de o stradă cum trebuie, ci de una plină de garduri la fiecare proprietate. Și pământ plin de gropi. S-a ajuns aici deoarece strada nu a fost cedată niciodată Primăriei Giroc, singura care ar putea să o asfalteze, deoarece toate aceste învârteli imobiliare au fost făcute în lipsa unui PUZ. 

Pentru că în graba după profit, cooperativa imobiliară de la Giroc nu s-a poticnit în detalii din astea.

Cireașa de pe tort este că, recent, conform relatărilor locuitorilor de pe strada Gospodarilor, Vîrtosu s-a întors aici în campanie avid de imagine și voturi. Și le-ar fi promis că le rezolvă toate problemele pe care tot el le-a creat vânzând un teren care nu avea toate actele necesare. Cam cum s-a întâmplat și cu blocul de pe strada Corcodușului despre care v-am relatat în primul episod al acestei anchete.

Doar că a fost rapid recunoscut de locuitori drept cel care a inițiat această tranzacție imobiliară. Tot ce i-a mai rămas primarului de facto din Giroc este să se disculpe și să spună cui îl mai ascultă că el, de fapt, nu este dezvoltator imobiliar. Însă toate documentele pe care le-am prezentat în aceste două episoade, inclusiv declarațiile de avere pe care le-a completat singur, demonstrează contrariul.  

În încheiere, mai trebuie să revenim la zi și cu informațiile despre firmele implicate în aceste combinații. 

Imob Const One și Imob Const Two, firmele controlate de tânăra Cîrpaci, au fost înființate în 2018 și radiate în 2021 și 2022. 

Blackbird Property, firma controlată de cei doi irakieni, a fost înființată în octombrie 2018, iar în 2022 a înregistrat un profit de peste 2,3 milioane de lei.

Global Reconssim, controlată de Gerald Simonis, a fost înființată în noiembrie 2018, și a înregistrat în ultimii 3 ani profituri de aproape 3 milioane de lei.  

SMTT
Blocurile de pe strada Gospodarilor
Blocurile de pe strada Gospodarilor
Blocul ridicat de firma controlată de Gerald Simonis
Blocul ridicat de firma controlată de Gerald Simonis
Veniturile obținute din vânzarea terenurilor apar abia în declarația de avere din 2020 a lui Vîrtosu
Veniturile obținute din vânzarea terenurilor apar abia în declarația de avere din 2020 a lui Vîrtosu
Declarațiile de avere din 2019 lipsesc cu desăvârșire de pe site-ul Primăriei Giroc
Declarațiile de avere din 2019 lipsesc cu desăvârșire de pe site-ul Primăriei Giroc
Conform Pressalert, venitul grupării Vîrtosu-Ștefan a fost de 1,1 milioane de euro într-o zi
Conform Pressalert, venitul grupării Vîrtosu-Ștefan a fost de 1,1 milioane de euro într-o zi
Puiu Minda în vacanță alături de Alfred Simonis, în prezent al treilea om în statul român
Puiu Minda în vacanță alături de Alfred Simonis, în prezent al treilea om în statul român
Mimo, partenerul de afaceri al lui Puiu Minda, este în prezent dat în urmărire generală
Mimo, partenerul de afaceri al lui Puiu Minda, este în prezent dat în urmărire generală
AC 451/2018 a dispărut de pe site-ul Primăriei Giroc
AC 451/2018 a dispărut de pe site-ul Primăriei Giroc
La fel și autorizațiile 540 și 543
La fel și autorizațiile 540 și 543
Puiu Minda cu Ovidiu Torj
Puiu Minda cu Ovidiu Torj
Brantner
Cumpără-ne o cafea