Alegeri locale și europarlamentare 2024. Toate informațiile relevante din Timișoara și Timiș, într-un singur loc

Articulat.ro vă ține la curent cu toate informațiile relevante din ziua votului pentru alegerea primarului, președintelui Consiliului Județean și europarlamentarilor care vor reprezenta România la Bruxelles. 

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Toate informațiile relevante din Timișoara și Timiș, într-un singur loc
Alegeri locale și europarlamentare 2024. Toate informațiile relevante din Timișoara și Timiș, într-un singur loc

Prezență mai mare la urne decât în 2020

ora 20. Prezența la vot în județul Timiș este, oficial, mai mare decât în 2020. Dacă atunci și-au exprimat opțiunea de vot doar 43,19% dintre alegători, acum, în 2024, cu două ore înaintea închiderii urnelor, au votat aproape 44%. Și Timișoara a depășit prezența din 2020, care atunci a fost de 33,9%. Acum, prezența este de 37,37%, reprezentând aproximativ 100.000 de timișoreni cu drept de vot.  

ora 18. A mai scăzut avântul alegătorilor. Prezența în județul Timiș este de doar 36%. În Timișoara, prezența este de 30,8%. Au votat aproape 80.000 de persoane. 

ora 16. Prezență la urne de 30%, în Timiș. Au votat peste 186.000 de alegători din județ. Cu toate acestea, județul este încă printre codașele pe țară. La nivel național, prezența la urne este de peste 32%

ora 14. Prezența la vot în Timiș este de aproape 22%, comparabilă cu cea din 2020. Până acum au votat peste 140.000 de persoane. În Timișoara, prezența la vot este cu aproape 3 procente mai mare decât în 2020, ajungând la 19,3%

ora 12. Prezența la urne în Timișoara și județul Timiș este mai crescută în 2024, decât în 2020. La unele secții din Timișoara se așteaptă la coadă, însă doar câteva minute. Până la ora 12 au votat peste 90.000 de timișeni, reprezentând circa 14% din totalul persoanelor cu drept de vot din județ. În Timișoara, prezența la urne este ceva mai ridicată decât media județului, fiind la 15%. 

Față de 2020, numărul alegătorilor este mai mare cu 1-2 procente, însă județul se află în continuare înspre coada clasamentului. 

Incidente electorale

  • ora 20. De la ora 17, până la ora 20, au mai fost semnalate încă 4 incidente în electorale, anunță IPJ Timiș. În 3 cazuri, polițiștii au dat doar avertismente pentru continuarea propagandei în spațiul public. Adică exact ceea ce face Robu în aceste momente. La Lugoj, o persoană s-a ales cu dosar penal pentru că a votat în Criciova, iar apoi a încercat să voteze în municipiul de pe râul Timiș.

  • Ora 17. Incidentele electorale se țin lanț. În doar 2 ore, polițiștii au primit informații legate de încă 5 incidente electorale în Timiș. Au fost întocmite 3 dosare penale, a fost dată o amendă de 1000 de lei și un avertisment. 
  • La Pischia, o persoană ar fi oferit sume de bani cetățenilor în vederea influențării votului. A fost deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

    În localitatea Iecea Mare, a avut loc o discuție pe rețelele de socializare între doua persoane, una dintre ele oferindu-i celeilalte bani pentru votarea unui candidat. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

  • Până la ora 15, au fost semnalate 9 incidente în legătură cu procesul electoral. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 2000 de lei și 2 avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 5 posibile infracțiuni.

    Cele mai frecvente sesizări au vizat frauda la vot, vot multiplu, falsificarea documentelor și evidențelor electorale, fotografierea buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot și continuarea propagandei electorale. 

  • Ora 13.30 - Incident grav la Dumbrăvița. Candidata Alina Sperlea se află în preajma secției de votare și ar încerca să influențeze alegătorii. A fost chemată Poliția 

  • La Săcălaz, USR acuză că au fost găsite buletine ștampilate cu numele actualului primar, Nicu Viorel.
  • La Iecea Mare au dispărut 3 buletine de vot
  • La Recaș, primarul în funcție ar fi continuat campania și în ziua votului, alături de câțiva susținători
  • La Voiteg, o persoană a fost surprinsă în cabina de vot în timp ce fotografia buletinele de vot
  • Până la ora 12.30, polițiștii au aplicat 2 amenzi și au întocmit 2 dosare penale pentru posibile infracțiuni în ziua votului
SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea