Episodul 6. Vestul sălbatic la Dumbrăvița. Politiciana fără venituri și-a finanțat campania cu 15.000 de lei

Alina Sperlea, politiciana care, conform propriei declarații de avere, a câștigat în 2023 puțin peste 800 de lei pe lună, și-a finanțat propria campanie pentru Primăria Dumbrăvița cu 15.000 de lei, bani pe care îi va recupera de la stat. 

Un articol de Bogdan Marta
Episodul 6. Vestul sălbatic la Dumbrăvița. Politiciana fără venituri și-a finanțat campania cu 15.000 de lei
Episodul 6. Vestul sălbatic la Dumbrăvița. Politiciana fără venituri și-a finanțat campania cu 15.000 de lei

În comuna de lângă Timișoara se întâmplă minuni. Cel puțin asta reiese dacă ne uităm pe documentele oficiale completate de-a lungul timpului de Alina Sperlea. Care declară ba că nu are nicio datorie la ANAF, ba că aceasta se ridică la aproape 1,4 milioane de euro.

Bineînțeles, recunoașterea datoriei din 2012 a apărut abia pe declarația de avere pe care aceasta a completat-o în calitate de candidat la funcția de primar al Dumbrăviței, conștientă că hârtia va fi desecretizată abia după alegeri, când dumbrăvițenii care i-au acordat votul nu mai aveau cum să îl ia înapoi. O șmecherie ieftină, care însă nu a ținut. 

Apoi, mai sunt și inadvertențele între stilul de viață afișat de Sperlea și veniturile ei oficiale. Pentru a nu fi executată silit de către ANAF, candidata PSD la funcția de primar al Dumbrăviței a trecut în toate declarațiile de avere depuse în ultimii 4 ani venituri doar din activitatea de consilier local. Care se ridică la aproximativ 800 de lei pe lună. 

Însă, în Dumbrăvița sunt faimoase petrecerile electorale pe care aceasta le organizează. Extravaganțe care, potrivit presei locale, costă și 15.000 de euro. 

Cum își poate permite politiciana fără venituri oficiale aceste chermeze, ar trebui să ne răspundă instituțiile statului. Care, cel puțin până acum, au tăcut pe această chestiune. În orice caz, aceste dileme le-au avut și alegătorii dumbrăvițeni, dându-i ocazia Alinei Sperlea să scoată o explicație halucinantă: 

„Nu vă mai bateți capul de unde am banii, unde dorm cu cine dorm? Vă spun eu, mama mea este milionară, eu sunt beizadeaua familiei. Sunt singură la părinți, așa că, mama îmi permite orice. Sper că v-am lămurit, în caz că nu, vă trimit un extras de cont al mamei“, a explicat Sperlea pe Facebook.

Mama Alinei Sperlea este octagenară și, așa cum am demonstrat și noi în episoadele anterioare, dar și alte publicații locale, un paravan pentru afacerile imobiliare ale echipei condusă de politiciana de lângă Timișoara. 

Acum, o nouă informație interesantă apare în documentele oficiale. Astfel, conform propriilor declarații depuse la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Sperlea și-a finanțat campania electorală cu 15.000 de lei. Bani care, susține ea în aceste documente, sunt venituri proprii. 

Mai clar, să înțeleagă până și pesediștii care au susținut candidatura ei, Sperlea nu a mâncat, nu a băut și nu a plătit nimic timp de aproape 2 ani pentru a-și permite să își finanțeze campania pentru Primăria Dumbrăvița. 

Iar aceasta este doar o mică parte din costurile reale ale campaniei făcute de Alina Sperlea. Pentru că nu e nimeni atât de fraier încât să creadă că toate chermezele electorale, fluturașii, afișele și emisiunile și articolele favorabile care au curs în campanie au fost pe gratis. 

În orice caz, Alina Sperlea va recupera acești bani - 15.000 de lei - de la stat. Pentru că, potrivit legii, cheltuielile făcute de un candidat în campanie pot fi recuperate de la AEP. 

În concluzie, Sperlea, politiciana fără venituri, a „investit” 15.000 de lei, pe care nu avea de unde să îi aibă, în propria campanie, iar acum Statul îi va returna banii. Șmecherie curată, monșer. 

SMTT
Politiciana fără venituri și-a finanțat propria campanie electorală cu 15.000 de lei
Politiciana fără venituri și-a finanțat propria campanie electorală cu 15.000 de lei
Brantner
Cumpără-ne o cafea