Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie

Vine perioada concediilor și ce ne facem cu animalele de companie? Deși în Timisoara există pensiuni pentru animale, specialistii spun că nu e cea mai bună alegere, pentru că, pe langă faptul ca sunt lăsate singure, trebuie să se adapteze într-un mediu străin. Iar asta le stresează si le face să sufere. Pe lângă asta, costurile sunt foarte ridicate. O zi de cazare pentru un cățel sau o pisică poate ajunge și la 150 lei. 

 

Un articol de Ioana Duda
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie

Chiar dacă stai la curte, atunci când pleci în concediu, ai nevoie de cineva care să îi hrănească, să le dea apă, să îi mângâie și să le spună o vorbă bună. Cei mai norocoși au cunoștinte sau prieteni la care pot apela. Însă nu sunt mereu disponibili. În acest caz, cea mai la îndemână soluție e să găsești un pet sitter.

Asia are 16 ani, dar de mică a iubit animalele: “De mică am simțit în mine o iubire enormă față de animale, indiferent de tipul acestora, salvând orice ființă care avea nevoie de ajutorul meu. Nu am avut niciodată un cățel al meu doar câini salvați de pe strada care aveau nevoie de ajutor, iubirea mea pentru animale a fost și vă rămâne mereu cel mai puternic setiment pe care l-am putut simți vreodată. În viața mea mereu simțeam că ceva nu e complet, și acest gol a fost umplut de sufletele pline de iubire ale cățeilor pe care îi plimb, asta facandu-mă să înțeleg că iubirea pe care ți-o poartă câinele tău nu poate fi înlocuită cu nimic”, mi-a spus Asia, cu simplitate și emoție.

Dintotdeauna a știut că vrea să devină veterinar. S-a pus pe treabă și a început să citească tot felul de lucruri despre animale. Așa a aflat de meseria de pet sitter și a fost atât de fericită, încât chiar a doua zi a mers la vecinii ei și i-a întrebat dacă poate să o plimbe pe Tasa, o cățea ciobănesc german. Tasa a fost prima și marea iubire. Acum Asia are grijă de 12 câini de diferite rase și mărimi.

Rasa ei preferată este dobermanul pentru că: “E un câine foarte bine proprtionat, inteligent, cu niste capacități uimitoare în tot ceea ce înseamnă activitate sportivă. E un câine puternic, dar foarte iubitor”.

Asia dovedește o înțelegere profundă a naturii animalelor: “Se poate întâmpla ca un bichon să fie de 10 ori mai agresiv decât un Cane Corso, cunoscut că o rasă dominantă. Pentru un câine este extrem de important mediul în care trăiește, nu poți lua un Cane Corso dacă știi că a fost crescut într-un mediu plin de violență domestică, urlete și stres. Aceștia sunt factorii care fac dintr-un câine un animal de necontrolat”.

Are o maturitate care fascinează, în relația cu animalele. Știe când să fie precaută, când se poate apropia, când trebuie să fie fermă sau afectuoasă. Intuiește, de cele mai multe ori, limitele pe care trebuie să le aibă cu fiecare câine. Pentru că, așa cum spune ea, agresivitatea și imprevizibilitatea unui câine nu are legătură cu mărimea lui. Tocmai de aceea nu îi e frică de câini: “ ⁠Iubesc cățeii pe care îi plimb din tot sufletul meu, dar totodată sunt conștientă de faptul că se pot întâmpla lucruri periculoase, uneori chiar imposibil de controlat. Mărimea unui câine nu are legătură cu blândețea lui. În momentul în care ai reușit să înțelegi asta, firicile față de câini vor dispărea. Nu poți judeca un câine după mărimea și rasa lui, cum nu poți judeca o carte după copertă. E îndeajuns să petreci timp cu câinii și asta devine foarte clar”.

Adolescenta este un fel de variantă feminină a faimosului dresor de câini, Cesar. Reușește să comunice cu animalele într-un fel care nu este accesibil oricui. Și asta fară să fi studiat foarte multe lucruri. O face instinctiv: “E greu de explicat, dar când lucrezi cu un câine, ajungi să creezi o adevărată conexiune cu acesta. Îmi dau mereu seama de felul în care trebuie să mă comport cu un câine, în funcție de personalitatea lui. Sub nicio formă urlând sau lovindu-l. Da, dacă faci asta, poate reușești să îl înveți ceva, dar se pierde conexiunea emoțională. Cu pasiune și iubire reușești să îi faci să facă ceea ce dorești tu”, ne declară Asia.

De mică a început să aducă tot felul de animale acasă, pe care le salva. Părinții ei au susținut-o și au încurajat-o. I-au alimentat dragostea pentru animale și se bucură că are o asemenea pasiune. Sunt mândri că a știut de când era mică ce dorește să facă în viață: “Părinților mei le sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, lasandu-mă să îmi găsesc pasiunea și să o fructific zi de zi câte puțin. Mereu m-au sprijinit în ceea ce fac, iar plimbatul câinilor i-a bucurat foarte mult, uneori venind chiar cu mine la plimbare”, îmi spune Asia și râde.

Atât de mult iubește animalele, încât din banii primiți de la stăpâni le cumpără recompense, lese, mâncare și tot felul de jucării. Animalele sunt cel mai importante pentru ea, așa că i se pare normal să facă asta: “Iubiți-vă câinii! Ei sunt doar un capitol în viață noastră, dar noi pentru ei suntem toată viața. Faceți-i să se simtă iubiți, iar ei vă vor răsplăti într-o mie de moduri”, mi-a spus cu o maturitate, care mă uimește de fiecare dată când povestim pe îndelete.

Conform statisticilor oficiale, romanii sunt în vârful clasamentului, între țările europene, la numărul de câini deținuți: peste 50% au un câine. Însă dacă nu ai norocul să ai o persoană ca Asia în preajmă, singurele soluții sunt pensiunile pentru animale sau aplicațiile de pet sitting, precum  TrustedHouseSitters.

 

 

 

 

 

 

SMTT
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Vacanță fără griji pentru tine și animalul tău de companie
Brantner
Cumpără-ne o cafea