ANI îl acuză pe Dominic Fritz de conflict de interese. Răspunsul primarului: E ca la Radio Erevan

Agenția Națională de Integritate îl acuză pe primarul Dominic Fritz de conflict de interese. În replică, primarul susține că acuzația este de Radio Erevan și o va combate în instanță. 

ANI îl acuză pe Dominic Fritz de conflict de interese. Răspunsul primarului: E ca la Radio Erevan
ANI îl acuză pe Dominic Fritz de conflict de interese. Răspunsul primarului: E ca la Radio Erevan

Ce s-a întâmplat: Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, de conflict de interese administrativ. Conform ANI, Fritz ar fi întocmit în noiembrie 2020 un act administrativ în folosul unei societăți reprezentate de o persoană fizică de la care contractase anterior un împrumut pentru campania electorală. Agenția propune încetarea mandatului primarului.

Răspunsul lui Fritz: Dominic Fritz a respins acuzațiile, afirmând că acestea sunt absurde și nefondate. El a explicat că nu a participat la elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și că documentația a fost semnată inițial de predecesorul său. În primele zile de mandat, a fost rugat să semneze din nou referatul de aprobare pentru a trimite documentația în Consiliul Local (CL), fără nicio modificare. Consiliul Local este cel care a aprobat mai apoi PUZ-ul. 

Detalii suplimentare: Fritz a precizat că arhitectul care a elaborat documentația pentru PUZ nu este beneficiarul, ci doar a realizat documentația pentru un client. Acest arhitect, consilier local USR, a împrumutat campania electorală cu 25.000 de lei, sumă returnată după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a rambursat banii de campanie. Fritz a subliniat că nu a beneficiat personal de acești bani și că îi va contesta acuzațiile în instanță.

Declarația lui Fritz: "Mi-au făcut și mie un dosărel. Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte. Voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic. E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani - doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani. (...) O să-mi apăr onoarea și integritatea indiferent cui i s-a pus pata pe mine."

Ce urmează: Primarul Dominic Fritz intenționează să conteste raportul ANI în instanță, exprimându-și încrederea că va obține dreptate și va continua să-și apere reputația.

De ce contează: Acuzațiile ANI și răspunsul primarului Fritz atrag atenția asupra problemelor legale și politice din administrația locală, având potențialul de a afecta percepția publicului și stabilitatea politică în Timișoara.

Istoric: Nu este pentru prima oară când primarului Dominic Fritz i se cere mandatul. În 2020, deși a câștigat detașat alegerile locale, investitura sa în funcție a fost amânată timp de o lună, din cauza contestațiilor formulate de unii apropiați și chiar membri PNL. Aceștia l-au acuzat pe Dominic Fritz că a candidat ilegal la funcția de primar al Timișoarei, neavând cetățenie și domiciliu în oraș, însă instanța a respins aceste acuzații. 

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea