Timișoara se modernizează: Troleibuze noi pe străzile orașului

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Timișoara va avea troleibuze noi pe străzile sale, în urma unei licitații finalizate de Primăria Municipiului Timișoara. Contractul include două loturi de troleibuze finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a fost câștigat de firma Bozankaya.

Timișoara se modernizează: Troleibuze noi pe străzile orașului
Timișoara se modernizează: Troleibuze noi pe străzile orașului

De ce contează

Această achiziție reprezintă un pas important în modernizarea transportului public din Timișoara, contribuind la obiectivul de a crea un sistem de mobilitate urbană durabilă. Noile troleibuze vor oferi călătorilor condiții de deplasare mai bune și vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Detalii cheie

  • Lotul I: Include 8 troleibuze de 12 metri cu baterii, la un cost de 20.292.000 lei (fără TVA).
  • Lotul II: Cuprinde 25 de troleibuze articulate de 18 metri, la un cost de 78.300.000 lei (fără TVA).
  • Finanțare: Achiziția este finanțată prin PNRR

Declarație 

Primarul Dominic Fritz a subliniat importanța acestei achiziții: „Este încă o etapă din strategia noastră de a crește atractivitatea transportului în comun din Timișoara și de a le oferi călătorilor condiții decente de deplasare. De altfel, în ultimii ani am reușit să modernizăm flota cu 70 de tramvaie și autobuze electrice noi, și această modernizare continuă. Mai avem de lucru până când transportul public va deveni principala opțiune de călătorie a timișorenilor, dar este încurajator să vedem că în mai puțin de 3 ani, am înregistrat o creștere a utilizării transportului public de la 31% la 51%. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun.”

Următorii pași

Contractele pentru noile troleibuze vor fi semnate în perioada următoare, urmând să fie stabilit graficul de livrare pentru fiecare vehicul.

Impactul proiectului

Proiectul de achiziție a troleibuzelor, finanțat prin PNRR, contribuie la atingerea obiectivelor de mobilitate urbană durabilă, reducerea poluării și sporirea siguranței rutiere prin soluții digitale și ecologice.

Concluzie

Primăria Timișoara continuă să investească în modernizarea transportului public, atrăgând finanțări europene pentru 150 de autobuze, tramvaie și troleibuze moderne și nepoluante, care vor fi în circulație până în 2026. 

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea