Primele reacții după anunțarea exit-poll-urilor. Principalele partide din Timiș, în așteptare

Imensa greșeală făcută de exit-poll-uri săptămâna trecută, când, la ora 21, l-au dat pe Marcel Ciolacu drept câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale a semănat neîncredere și în rândul politicienilor din Timiș. Alfred Simonis (PSD) nu a dorit să facă nicio declarație, în timp ce Ruben Lațcău (USR) susține că prioritatea acum e numărarea fiecărui vot. 

UPDATE. Simonis vrea Guvern pro-european, iar PSD să dea premierul

Primele reacții după anunțarea exit-poll-urilor. Principalele partide din Timiș, în așteptare
Primele reacții după anunțarea exit-poll-urilor. Principalele partide din Timiș, în așteptare

La ora 21, televiziunile au prezentat primele rezultate ale exit-pollurilor. Iar acestea pictează un anumit tablou, însă, sociologii avertizează că imaginea s-ar putea să fie complet distorsionată, deoarece aproape o treime dintre cei intervievați la ieșirea de la urne au refuzat să spună cu cine au votat. Totuși, imaginea momentului este următoarea. 

EXIT-POLL CURS

Camera Deputaților:
PSD: 26%
AUR: 19%
PNL: 15,5%
USR: 15,5%
SOS: 5,5%
POT: 5,5%
UDMR: 5%
SENS: 3,3%
REPER: 1,20%
Forța Dreptei: 1,1%

Senat:
PSD: 26,1%
AUR: 19,2%
PNL: 15,9%
USR: 15,6%
SOS: 5,4%
POT: 5,4%
UDMR: 5%
SENS: 3,2%
REPER: 1,30%
Forța Dreptei: 1,20%

Aceste rezultate au fost primite cu neîncredere, de liderii principalelor partide din Timiș, având în vedere experiența de duminica trecută. Astfel, la PSD, Alfred Simonis a refuzat să aibă vreo primă reacție publică sau să facă vreun comentariu pe marginea acestor rezultate. 

La USR, viceprimarul Ruben Lațcău a ieșit alături de candidații filialei la Camera Deputaților și Senat și a declarat că importantă acum este numărarea fiecărui vot. 

„Aceasta este o seară foarte importantă, poate chiar cea mai importantă din acest an. Este vorba despre un vot crucial care va decide direcția României. Este esențial să ne păstrăm calmul și să analizăm cu atenție situația. Vom vedea rezultatele și vom înțelege mai bine care este starea actuală a societății, nu doar în ceea ce privește ierarhia partidelor politice, ci și în raport cu pragurile electorale.

Este important să menținem România pe drumul european, să consolidăm valorile democratice și să asigurăm dezvoltarea țării. Avem nevoie de unitate, de strângerea rândurilor și de curaj pentru a continua lupta pentru statul de drept.

Prezența la vot este una istorică, cu un procent semnificativ mai mare decât în trecut, ceea ce demonstrează mobilizarea cetățenilor. Acest lucru arată că românii își doresc un viitor mai bun, mai sigur, într-o Românie europeană, modernă și consolidată.

Rezultatele preliminare indică o schimbare importantă pe scena politică. Vom avea date mai clare în câteva ore, inclusiv din diaspora, care are un cuvânt important de spus în aceste alegeri. Este vital ca fiecare vot să fie numărat corect și să înțelegem ce decizii trebuie luate în continuare.

Direcția este una clară: Europa. Trebuie să lucrăm împreună pentru a menține acest parcurs european, pentru viitorul copiilor noștri și pentru o Românie mai puternică”, a declarat Lațcău. 

UPDATE. Simonis vrea Guvern pro-european, iar PSD să dea premierul

 

Aproape de miezul nopții de duminică spre luni, după centralizarea primelor rezultate, președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, a făcut primele declarații. În opinia lui, rezultatele care până în acest moment confirmă exit-poll-urile și dau PSD pe primul loc în preferințele românilor înseamnă că un viitor Guvern nu poate ocoli acest partid. Mai mult, în opinia lui Simonis, PSD ar trebui să dea și premierul. 

„În ceea ce privește rezultatele pe Timiș, s-au centralizat sub 5% din secțiile de votare, sunt cele mici, prin urmare nu am să intru în foarte multe detalii nefiind relevante cifrele.

În ceea ce privește rezultatele pe național, se confirmă trendul dat de exit polluri. În măsura în care rezultatele se confirmă, avem câteva lucruri extrem de clare. Viitorul guvern nu poate ocoli PSD, pentru că nu se poate face majoritate fără PSD, în măsura în care se dovedește, până la final, rezultatele vor confirma exit poll-ul.

Evident, fiind primul partid, la o diferență de 10 procente față de cei cu care am putea porni negocieri pentru un guvern pro-european, în mod normal, PSD ar trebui să revendice poziția de prim-ministru. Diferențele sunt mari între PSD și USR, PSD și PNL, prin urmare ne așteptăm la o săptămână încărcată, negocieri între partidele pro-europene. Va fi important cine va câștiga alegerile prezidențiale, așa că timp foarte mult nu avem, va trebui din această noapte, de mâine dimineață, liderii politici să înceapă negocierile necesare pentru a constitui viitorul guvern.

Aș mai adăuga că, și este un punct de vedere personal, viitoarea majoritate nu ar trebui să fie formată dintr-un guvern de unitate națională. Nu cred că toate forțele politice ar trebui să facă parte din viitoarea guvernare, și lăsăm la o parte doar partidele controversate, cred că unul dintre partidele pro-europene ar trebui să rămână în opoziție pentru a ne gândi pe termen mediu și lung la viitorul acestei țări.

N-am menționat un nume de partid, cred că este foarte important cum vor decurge negocierile. Să spunem că am scăpat de la marginea prăpastiei, dacă în urmă cu câteva ore nu eram atât de liniștiți, astăzi românii au ales o direcție destul de clară. Peste 60% sunt date forțelor pro-europene, însă asta nu înseamnă că am câștigat războiul. De aceea este foarte important să ne facem planul și pentru anii următori. Cred că a venit și vremea ca oamenii politici să lase orgoliile la o parte și să înțeleagă semnalul care ne-a fost transmis în urmă cu o săptămână, însă trebuie să plecăm de la un adevăr. În democrație, adevărul reprezintă voturile și procentele obținute de fiecare partide. PSD a câștigat alegerile la o diferență substanțială de ceilalți competitori, prin urmare discuția ar trebui să plece de la un premier din partea PSD.

Nici eu, nici Dominic Fritz nu suntem decidenți în a stabili viitoarea configurație a guvernului. N-a fost ușor după înfrângerea suferită săptămâna trecută, după șocul de săptămâna trecută. Scorul este rezonabil, chiar și în Timiș pare mai mare decât la turul întâi, prin urmare colegii mei au făcut o treabă extraordinară și le mulțumesc cu această ocazie. E prematur să discutăm despre majorități câtă vreme nu este finalizată numărătoarea și câtă vreme nu avem pornită negocierea cu cei care sunt și competitori în turul al doilea, dar și cu partenerii noștri de la guvernare. Încă suntem la guveurnare cu cei de la PNL.

Aș mai adăuga o chestiune, și anume că PSD și PNL, aflate la guvernare, care au avut această lipsă de inspirație să se atace permanent în ultimele luni, să depășească 40% din intenția de vot, ne apropiem de scorul de la europarlamentare. Prin urmare, semnalul transmis de români, pe un fond dezavantajos pentru noi, cu înfrângere în primul tur de la prezidențiale, deci părerea românilor despre guvernarea din ultimii ani nu este atât de proastă cum ar putea crede alții, ceea ce ne creează această perspectivă de a continua sau de a găsi o formulă și cu USR.

Oamenii politici își doresc foarte multe. Cu toții își doresc să câștige. Din păcate sau din fericire, că așa este în democrație, numai unul câștigă. Întotdeauna în democrație este foarte important să ne uităm ce-și doresc românii. Românii își doresc în acest moment o majoritate pro-europeană. Nimeni, nicio formațiune nu face 50%. Nici două formațiuni împreună nu depășesc 50%. Prin urmare, alternativa este s-o luăm spre est. Obligația oamenilor politici de stat este aceea de a depăși orgoliile, mizele personale, și de a se ocupa de ce este important pentru această țară, pentru că s-a guvernat bine în ultimii ani și avem nevoie de stabilitate, indiferent de formula în care se va întâmpla, în contextul unei majorități despre care am tot vorbit, pro-occidentale și pro-europene”, a declarat Simonis.

SMTT
Brantner
Cumpără-ne o cafea