Timișoara comemorează Holocaustul prin proiecții speciale și mesaje împotriva urii. Programul complet

Timișoara marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului cu o serie de proiecții speciale și evenimente dedicate, în perioada 25–30 ianuarie, inițiate de municipalitate prin Centrul de Proiecte.

 

Timișoara comemorează Holocaustul prin proiecții speciale și mesaje împotriva urii. Programul complet
Timișoara comemorează Holocaustul prin proiecții speciale și mesaje împotriva urii. Programul complet

De ce contează:

  • Programul îi vizează în special pe tineri, într-un context în care discursul urii și antisemitismul revin alarmant în spațiul public.
  • Organizatorii își propun să sublinieze cât de fragilă poate fi umanitatea și cât de important este să alegem solidaritatea, nu ura.

Ce se întâmplă:

  • Sâmbătă, 25 ianuarie, debutează seria de evenimente la Cinema Studio cu animația „Unde este Anne Frank?”, recomandată copiilor peste 9 ani.
  • În aceeași zi și pe 26 ianuarie, rulează documentarele „Odesa” (despre masacrul din 1941), „Ambasadorul amintirilor” (povestea unui supraviețuitor al lagărelor de concentrare) și „Simone Veil și surorile sale” (urmat de o discuție cu reprezentanți ai comunității evreiești și profesori).
  • Miercuri, 29 ianuarie, de la 18:30, la Cinema Timiș are loc proiecția capodoperei „Lista lui Schindler”, film premiat cu 7 Oscaruri. Joi, 30 ianuarie, aceeași producție va fi difuzată pentru elevi, de la ora 12:00.

Declarație:

„Am inițiat acest program tocmai pentru că trăim vremuri dificile, când pericolul uitării e tot mai acut. Ținta noastră sunt în special tinerii, cei care au în mâinile lor viitorul nostru, mai ales acum când asistăm la o creștere alarmantă a discursului urii în spațiul public. Este șansa lor să înțeleagă cât de fragilă poate fi umanitatea și cât de important este să alegem iubirea, nu ura.” – Dominic Fritz, primar Timișoara

Context:

  • Timișoara a modernizat recent mai multe cinematografe publice, transformându-le în spații comunitare pentru educație și cultură.
  • În decembrie, orașul a marcat 35 de ani de la Revoluție cu proiecții care au reconstituit perioada comunistă și evenimentele din Decembrie 1989.

Mai mult:

  • Consilierul local Silvia Radoicovici (Alianța Timișoara Unită) reprezintă Timișoara la Auschwitz, la evenimentele de comemorare a Holocaustului, ca parte a unui proiect al Institutului Intercultural Timișoara.
  • Administrația locală susține această inițiativă și își reafirmă angajamentul față de diversitate și de păstrarea memoriei istorice.

Detalii și bilete:

SMTT
Cumpără-ne o cafea