ANALIZĂ. Cum a ajuns internatul Liceului Tehnologic hostel pentru muncitori, iar elevii masă de manevră pentru direcțiune

Nu mai puțin de două etaje, din cele patru ale internatului Liceului Tehnologic de Vest din Timișoara au fost transformate ilegal în hostel pentru muncitori, unii dintre ei migranți, dar și în sedii de firme, cu acceptul și colaborarea direcțiunii unității de învățământ. 

În următoarele rânduri puteți afla cum au ajuns bărbați în toată firea să se plimbe doar cu prosopul pe ei prin fața elevelor minore.

Un articol de Bogdan Marta
ANALIZĂ. Cum a ajuns internatul Liceului Tehnologic hostel pentru muncitori, iar elevii masă de manevră pentru direcțiune
ANALIZĂ. Cum a ajuns internatul Liceului Tehnologic hostel pentru muncitori, iar elevii masă de manevră pentru direcțiune

Afacerea nu este una nouă, spun surse din cadrul școlii, însă este una extrem de bănoasă și de aceea a și continuat nestingherită de ani buni, sub ochii îngăduitori ai direcțiunii Liceului Tehnologic de Vest, dar și ai Inspectoratului Școlar Timiș, care n-a văzut și n-a auzit nimic, deși are angajați plătiți special pentru a verifica activitatea internatelor. 

Sursele noastre spun că muncitorii și celelalte persoane cazate în internat veneau „acasă” doar seara, tocmai pentru a evita un eventual control. Și nu sunt puține diminețile în care copiii minori veniți de la zeci de kilometri depărtare pentru a studia la fostul Liceu de Construcții dădeau nas în nas cu bărbați de 30-40 de ani, care mergeau sau se întorceau de la duș înfășurați doar în prosop

De altfel, unele săli de clasă ale Liceului Tehnologic de Vest sunt chiar vizavi de camerele pe care școala le închiriase acestor muncitori. 

Mai mult, viceprimarul Ruben Lațcău afirmă că unul dintre atelierele școlii a fost transformat în apartament, iar în el a găsit o întreagă familie care locuia acolo de mai mulți ani. Asta în timp ce copiii fac practică în ateliere aflate la zeci de minute distanță de școală, pentru că direcțiunea susține că nu există spații suficiente pentru amenajarea acestor ateliere în incinta școlii. El a aflat despre întreaga afacere luni după-amiaza, chiar de la elevi, în timpul unei discuții cu aceștia.

„Am descoperit că, de fapt, din cele 4 etaje ale internatului acestei clădiri, două etaje sunt ocupate în întregime de diverși oameni, muncitori. Am văzut în diverse spații, firme care prestează activitate comercială, care fac pregătire profesională pentru paznici, emit atestate pentru paznici, în acea locație din interiorul școlii.

Era un spațiu unde era un salon de masaj, de kinetoterapie, unde un domn care practica meseria avea acolo clienți în cursul serii. Am văzut oameni care locuiesc în interiorul școlii de mai mulți ani de zile, domni care locuiesc de 3, 4, 5 ani în școală”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.  

Incredibilă este și apărarea școlii conduse de directoarea Georgeta Horelu, administratorul Valentin Sincu și contabilul-șef Dorel Resonblum. Potrivit acestora, transformarea a jumătate de internat în hostel a fost legală deoarece există... contracte de închiriere cu muncitorii cazați acolo. 

De ce este acest lucru incredibil? Pentru că nu există nici legislație locală, nici națională în baza căreia camerele de cămin destinate elevilor să fie transformate în camere de hotel pentru muncitori și migranți. Deci actele respective nu au nicio valoare, iar banii au fost încasați ilegal. 

Până la ora publicării acestui articol, ISJ Timiș nu a avut nicio reacție oficială, dar la școală a fost trimis un inspector care verifică ce s-a întâmplat acolo. Controlul pare mai mult de formă, deoarece internatele ar trebui călcate des de inspectori ai ISJ. Și primăria a trimis Corpul de control al primarului, care verifică toate actele, deoarece clădirea este în administrarea orașului. 

Între timp, însă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat luni seară, direcțiunea școlii a scos în fața instituției câțiva elevi cu pancarte, care protestează împotriva intenției Primăriei Timișoara de a-i reloca. Practic, continuă să folosească ca masă de manevră copii minori, speriați și manipulați, pentru ca afacerile să poată continua nestingherite. 

„Obiectivul era acela de a funcționa în acea clădire improprie, de a ține orele în săli de internat, în spații improprii, în a-i ține pe copii într-un corp de clădire unde nu au ateliere și nu au tot ce au nevoie. Obiectivul nu este acela de a se asigura că au o șansă în viață, de a le pune la dispoziție instrumentele educaționale care să-i pregătească pentru meserie, ci adevăratul obiectiv este unul mercantil, pecuniar, acela de a extrage resurse, de a face bani din aceste închirieri. 

Aceste închirieri sunt ilegale, iar ce se întâmplă în această școală este evaziune fiscală. Nu există cadru legal prin care în școală să aibă loc activități comerciale, să fie sedii de firme care să practice cursuri profesionale, să vină domni care să aibe saloane de masaj și de kinetoterapie sau să locuiască persoane de ani de zile”, a explicat Lațcău.

Vă reamintim că, după discuții de 2 ani între reprezentanții Primăriei Timișoara, ai ISJ Timiș și ai școlii, viceprimarul Ruben Lațcău a oferit acestei instituții de învățământ 4 variante de mutare, toate în condiții mai bune decât acum. Propunerea municipalității s-a lovit însă de încăpățânarea conducerii școlii, care susținea că mutarea ar afecta copiii. Conducere susținută și de ISJ Timiș, singura instituție care ar putea aproba mutarea. În realitate, însă, motivul adevărat era legat de afacerea ilicită care avea loc în internatul școlii. 

„Am înțeles într-un final de ce în ultimii trei ani de zile orice tentativă a mea de a muta acest liceu dintr-un internat într-o școală adevărată a eșuat. Pentru că, de fapt, conducerea școlii a fost dependentă de această sursă de bani iliciți”, a mai spus Lațcău.  

Astfel, nu este o surpriză că viceprimarul Timișoarei a cerut demisia directoarei, iar dacă aceasta nu și-o dă de bună voie, demiterea ei de către ISJ Timiș. De asemenea, Ruben Lațcău a afirmat că acest caz demonstrează incapacitatea Inspectoratului Școlar Județean Timiș și a cerut Guvernului desființarea acestor structuri bugetofage în toată țara și descentralizarea deciziilor legate de învățământul preuniversitar. 

Rămâne de văzut dacă acest scandal de o amploare fără precedent în învățământul local și ireal prin omerta care a fost instituită timp de mulți ani în rândul elevilor și părinților, va da curaj și altora să iasă în față și să denunțe abuzurile care se comit și în alte școli și licee din Timișoara și județ. Abuzuri tolerate și chiar încurajate de direcțiunile respectivelor școli. 

SMTT
Cumpără-ne o cafea